Verdens mest komplette indendørs skianlæg

Skipark 360 hedder skianlægget med bl.a. overdækket alpin skibakke, der med en længde på 700 m og et fald på 160 m bliver den eneste i verden, der lever op til kravene for at afholde World Cup

Den svenske afdeling af Arkitektfirmaet C. F. Møller, Berg Arkitektkontor, har tegnet Sveriges nye spektakulære skiattraktion, som med en højde på 135 m bliver en af Sveriges højeste bygninger og et markant landmark i skovlandskabet lige uden for Stockholm. Projektet til ca. 1,5-2 mia. svenske kroner er sat til byggestart ved årsskiftet 2013/2014.

Idéen til verdens mest komplette indendørs skianlæg, beliggende i Bålsta - 45 minutters kørsel uden for Stockholm, skyldes en række snefattige vintre med få skidage i det stolte skisportsland. Med det nye anlæg, på ca. 70.000 kvm i alt, får både elite og motionister mulighed for at træne og nyde skisæsonen hele året - uanset vejret.

Skipark 360° vil - udover den alpine skibakke - byde på bl.a. en langrendstunnel på 3,5 km, en arena til skiskydning, ishockey og kunstskøjteløb og en snowpark til snowboarding. Derudover vil skiparken rumme restauranter, butikker, spa, hotel- og konferencefaciliteter med panoramaudsigt.

Selvforsynende med energi

Et nyudviklet koncept skal sikre, at anlægget bliver det grønneste af sin art i verden. Derfor er det tanken, at anlægget bliver selvforsynende med energi via vedvarende energikilder som bjergvarme, solenergi, vind- og vandkraft.

Besøgsunderlaget er i første omgang beregnet til de 3,5 mio. indbyggere, der bor inden for en times rejse. Desuden ligger anlægget tæt ved Stockholms lufthavn, Arlanda, lige op ad motorvejen samt med gode muligheder for offentlig transport. I alt forventes 550.000 besøgende hvert år.

Nu pågår detailplanlægning, miljøundersøgelser og projektering. Målet er byggestart ved årsskiftet 2013/2014 og indvielse to år senere.