500 dage uden ulykker

På grund af øget fokus på sikkerhed og arbejdsmiljø har entreprenørfirmaet Jorton ikke haft en eneste arbejdsulykke i 500 arbejdsdage, desuden er sygefraværet faldet med 34,6 procent

Arbejdsskader er en af byggeriets store forbandelser, og mange steder i branchen arbejder man derfor intenst med at finde og eliminere de forskellige risikoelementer. Det gælder også hos det landsdækkende entreprenørfirma Jorton.

  - Vi besluttede for snart to år siden at gøre en strategisk indsats for at få antallet af arbejdsulykker bragt ned. Vi har iværksat en række forskellige tiltag, hvoraf et af de vigtigste har været at igangsætte og vedligeholde en dialog om udfordringerne på alle niveauer i organisationen, fortæller teknisk direktør Thomas Krogh.

Den offensive strategi har båret frugt, for hos Jorton er antallet af arbejdsulykker i 2011 reduceret til en fjerdedel siden 2009.

Sjældent jubilæum

I virksomhedens bygningsafdeling i Kolding er antallet af arbejdsulykker skåret ned til et rundt 0 siden 31. august 2009. Her er funktionærer og timelønnede blevet enige om at prioritere sikkerheden højt, og det har resulteret i, at afdelingen for nylig kunne holde et sjældent set jubilæum: To år – 500 arbejdsdage – uden en eneste anmeldt arbejdsskade.

 - Vi holdt et møde i efteråret 2009, hvor vi fik snakket tingene grundigt igennem, og nu har vi løbende gang i dialogen om sikkerhed og arbejdsmiljø. Jeg vil gerne høre folkenes erfaringer ude fra byggepladserne. Det er dem, der står med udfordringerne til daglig, og ofte kan det gøre en stor forskel, hvis vi indretter pladsen anderledes eller investerer i nyt materiel. Det nytter jo ikke noget at tordne ’sikkerhed frem for alt’, hvis man ikke lytter til det, folkene har at sige, siger afdelingsleder Kurt Hansen.

Samarbejde

Hans folk, der netop nu er fordelt på fem byggepladser i Trekantområdet, har givet hinanden håndslag på, at alle skal være opmærksomme på potentielle risici og sige til, hvis man får en idé til, hvordan sikkerheden kan forbedres.

 - Vi mangler stadig at blive bedre til at registrere tæt-på-ulykker, men overordnet set synes jeg, vi er kommet lang vej helt simpelt ved at blive enige om, at arbejdsmiljø er vigtigt, og at det er fornuftigt at lytte til hinandens argumenter, siger Kurt Hansen.