Frit byggeri bliver dyrt for boligejerne

Efter en ændring af bygningsreglementet er det blevet nødvendigt for private bygherrer at søge professionel rådgivning, selv når det drejer sig om småbyggeri

Pr. 1. juli 2011 blev bygningsreglementet ændret, så det ikke længere er nødvendigt at anmelde byggerier af bygninger under 35 kvadratmeter hos kommunen. Den ændring kan få store konsekvenser for de boligejere, der selv vil bygge den nye garage eller havehus. De er nødt til at søge professionel rådgivning, før de bygger, hvis de ikke vil risikere at skulle rive alt ned igen.

Formand for Konstruktørforeningen, Gert Johansen, siger: Jeg kan godt forstå, at borgerne er forvirrede. Anmeldelsespligten hos kommunen er fjernet, men du skal fortsat anmelde dit byggeri i BBR, og som bygherre skal du overholde det samme antal regler som altid. Forskellen er blot, at du som lægmand ikke længere får hjælp hos kommunen til at gennemskue reglerne.

Konstruktørforeningen har i anledning af regelændringen iværksat en oplysningskampagne, hvor man råder boligejere til at søge professionel rådgivning, før man går i gang med småbyggeri.

- Sådan som reglerne er nu, så vil jeg opfordre boligejerne til at søge professionel rådgivning, før de går i gang med selvbyggeri. Lad være med at spørge i byggemarkedet eller hos håndværkeren, for de har ikke en kinamands chance for at svare rigtigt på spørgsmål om, hvad og hvordan der må bygges på en parcel i en bestemt kommune, siger Gert Johansen.

Konsekvenserne ved at opføre ulovligt byggeri er ganske omfattende. De spænder fra konflikter med naboerne, over bøder for det ulovligt opførte byggeri til påkrav om at lovliggøre byggeriet eller rive det ned.

Konstruktørforeningen forudser, at den manglende anmeldelsespligt bliver dyr for hele samfundet. Kommunerne kommer til at føre langt flere lovliggørelsessager, end de gør i dag, og flere borgere vil miste penge, når de pålægges at nedrive det ulovlige byggeri.

- Afskaffelsen af anmeldelsespligten er både en dårlig og dyr løsning. Det er spild af byggematerialer og spild af arbejdstid blandt kommunernes jurister. Samtidig har jeg ondt af både bygherre og naboer, der nu skal trækkes igennem langvarigt og besværligt juridisk tovtrækkeri,” siger Gert Johansen.

Konstruktørforeningen advarede myndighederne om konsekvenserne af at afskaffe anmeldelsespligten allerede i høringsperioden.