Fortsat lav aktivitet på boligmarkedet

Statistik fra Realkreditrådet viser svage prisfald på parcelhuse på 0,6 procent over de sidste 12 måneder, mens ejerlejligheder er steget med 2 procent over året

Realkreditrådet har netop offentliggjort tal for ejendomsprisudviklingen i første kvartal 2011. Statistikken tegner det samme billede, som det Danmarks Statistik i sidste uge tegnede af det danske boligmarked, men en anelse mere pessimistisk, idet Danmarks Statistik kun havde prisfald på kvartalet og ikke på året. 

Statistikken fra Realkreditrådet viser svage prisfald på parcelhuse og sommerhuse på henholdsvis 0,6 pct. og 3 pct. over de sidste 12 måneder. Ejerlejlighederne steg med 2 pct. over året.

Statistikken viser også, at der er en meget lav aktivitet på boligmarkedet, således er antallet af handler faldet med 13,3 pct. over de sidste 12 måneder. Her skal man holde sig for øje, at dette fald er et yderligere fald i aktiviteten fra et ganske lavt niveau. Det betyder, at boligejerne aktuelt må give pæne afslag for at få deres boliger solgt. Det gennemsnitlige prisafslag på landsplan er således 12,2 pct. for parcelhuse og 9,3 pct. for ejerlejligheder.

- Boligmarkedet bremser aktuelt kraftigt op, som følge af en række faktorer. Generelt kan det dog sammenfattes i usikkerhed omkring økonomien. Det man skal holde sig for øje er, at i den periode statistikken beskriver, var renten stigende – godt nok fra et lavt niveau – samtidig med, at mange ikke var overbeviste om, at økonomien gik den rigtige vej. Ledigheden var godt nok knækket, men beskæftigelsen var endnu ikke begyndt at stige, og overordnet viste BNP tallene tegn på recession. Hertil kommer et rekordstort udbud af boliger. Denne cocktail har ikke unaturligt fået boligmarkedet til at bremse op, siger Mikkel Høegh, seniorøkonom hos BRFkredit a/s.

- Det er  vores forventning, at boligmarkedet overordnet vil udvise fald på landsplan på op til 2 pct. for henholdsvis parcelhuse og ejerlejligheder, når vi skal gøre status for 2011. I bedste fald vil en vækstpakke afbøde lidt af dette fald alt efter, hvordan den endelige konstruktion bliver, siger Mikkel Høegh.