Unfair udbudspolitik hos kommuner

Mange mindre virksomheder oplever, at kommunerne udbyder færre opgaver, som de har en fair chance for at byde på, end for blot et år siden, viser undersøgelse.

Konkurrencen halter, og de små og mellemstore virksomheder mister ordrer. Det viser Håndværksrådets nye udbudsundersøgelse,  'Fair konkurrencevilkår for små og mellemstore virksomheder'.

Mere end hver fjerde af de små og mellemstore virksomheder (SMV’erne) peger på, at kommunerne nu udbyder færre opgaver, som de har en fair chance for at byde på, end for blot et år siden. Det hæmmer konkurrencen og koster derfor både skatteyderne og SMV’erne dyrt, mener Håndværksrådet, som er hovederhvervsorganisation for 20.000 små og mellemstore danske virksomheder.

- Man skulle tro, at de nye storkommuner ville have kapaciteten til at styrke konkurrencen og gennemføre en effektiv SMV-venlig udbudspolitik. Vi kan dog konstatere, at mange kommuner i praksis udelukker de små og mellemstore virksomheder fra udbud for at hente nogle kortsigtede besparelser. Vel at mærke selvom de dermed skader det lokale erhvervsliv og påfører deres skatteborgere ekstra udgifter på længere sigt. Det er en dybt skuffende tendens, siger Håndværksrådets adm. direktør Ane Buch i en kommentar til Håndværksrådets nye udbudsundersøgelse.

Udbudsindeks skal måle kommunerne

Regeringen fremlagde i januar i år en strategi for mere offentlig-privat samarbejde. Her var et af tiltagene at sikre bedre muligheder for SMV’ere, der vil byde på offentlige opgaver. Håndværksrådet lancerer derfor i dag et nyt Udbudsindeks, som måler, hvor gode kommunerne er til at opdele udbud i mindre klumper, så de små og mellemstore virksomheder har mulighed for at byde på dem. Et positivt Udbudsindeks er udtryk for, at flere virksomheder synes, kommunerne er ’gode’ eller ’meget gode’ til at opdele udbud, mens et negativt Udbudsindeks er udtryk for at de er ’dårlige’ eller ’ikke særlig gode’.

- Den første måling på vores Udbudsindeks giver et meget nedslående resultat på -25, og viser desværre, at der er rigeligt med plads til forbedringer. Vi vil holde et vågent øje med, om der kommer reel handling bag de pæne ord om mere SMV-venlige udbud, siger adm. direktør Ane Buch.

Håndværksrådets udbudsundersøgelse maj 2011

  • Over halvdelen af SMV’erne mener, at kommunen er for dårlig til at opdele opgaver i mindre klumper.
  • Hver fjerde oplever, kommunen udbyder færre opgaver, som de kan byde på, end for bare et år siden trods en generel stigning i udliciteringen.
  • Hver fjerde mener, at kommunen stiller udbudskrav, som ikke er relevant for opgaven.