19 initiativer i handlingsplan mod PCB

Regeringens handlingsplan for håndtering af PCB indeholder bl.a. grænseværdi for PCB-affald og forsøg med renoveringsmetoder i bygninger, der indeholder PCB

Regeringen har nu lanceret en samlet handlingsplan for håndtering af PCB i bygninger, udarbejdet af fem ministerier, Økonomi- og Erhvervsministeriet, Miljøministeriet, Socialministeriet, Beskæftigelsesministeriet samt Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

En følgegruppe skal ledsage indsatsen. Den vil bestå af repræsentanter fra de større bygningsejere, byggeriets parter, videninstitutioner og myndigheder. Formålet er løbende at sørge for koordination og videndeling, og at initiativerne i handlingsplanen gennemføres, så der opnås størst effekt. Der vil i foråret 2012 blive gjort status over initiativerne i handlingsplanen.

I starten af juni 2011 åbner hjemmesiden www.pcb-guiden.dk. Hjemmesiden udbygges i takt med, at resultaterne af forsøg og undersøgelser foreligger.

Handlingsplanens initiativer:

Der indgår i alt 19 initiativer i handlingsplanen. De centrale er:

  • Afdækning af udbredelsen af PCB i bygningstyper, byggematerialer og indeluften i et repræsentativt antal danske bygninger med henblik på at få et billede af, hvor PCB stadig kanforekomme, og hvor der er risiko for forhøjede niveauer af PCB i indeluften.
  • Sundhed – forskning i eksponering af PCB fra indeluften. Der iværksættes en undersøgelse af sammenhængen mellem CB-bidraget fra indeklimaet sammenlignet med kosten. Denne viden er en af delkomponenterne ift., at Sundhedsstyrelsens kan vurdere,om de nuværende aktionsværdier for PCB i indeluften skal opretholdes eller evt. bør justeres.
  • Forsøg med renoveringsmetoder.
  • Forsøg med konkrete renoveringsmetoder i en række udvalgte bygninger, hvor der er konstateret PCB med henblik på at få mere viden om omkostningseffektive renoveringsmetoder, der reducerer PCBindholdet i indeluften. Denne viden vil være ny også i international sammenhæng.
  • Styrket arbejdsmiljøindsats. Informationsindsatsen overfor håndværkere vil blive øget, ligesom muligheden for at indføre  rådgivningspåbud bl.a. vil blive drøftet med arbejdsmarkedets parter.
  • Grænseværdi for PCB-affald og anmeldeordning ved renovering og nedrivning af bygning. Med hensyn til affaldshåndtering etableres bl.a. en grænseværdi for PCB i bygge- og anlægsaffald, en samlet kortlægnings- og anmelde ordning ved renovering og nedrivning af bygninger, en opdateret vejledning om frasortering af PCB-holdigt byggeaffald, ligesom der stilles krav om selektiv nedrivning ved større bygninger.
  • En indgang til vejledning og viden om PCB i bygninger. Der etableres en PCB-hjemmeside og tilhørende helpdesk. Hjemmesiden skal fungere som én samlet indgang til viden og vejledning om håndtering af PCB i bygninger. For dem, som ikke kan finde svar på deres spørgsmål på hjemmesiden, oprettes ligeledes en helpdesk.

Ansvar og pligt:

  • Bygningsejeren er ansvarlig for, at en bygning ikke er sundhedsfarlig at bo eller opholde sig i.
  • Kommunalbestyrelsen har pligt til at føre tilsyn med boliger og bygninger og til at reagere, hvis der er begrundet mistanke om sundhedsfare, fx på grund af PCB.
  • Bygherren har ansvar for, at PCB-holdigt affald frasorteres på nedrivningsstedet, og at affaldet efterfølgende håndteres korrekt. Det er kommunens ansvar at føre tilsyn med, at affaldet håndteres korrekt samt at rådgive borgere og virksomheder om korrekt affaldshåndtering.
  • Ved renovering eller nedrivning af bygninger skal bygherren og rådgiveren allerede i planlægningsfasen tage stilling til eventuelle problemer med PCB.
  • -Arbejdsgiveren i det byggefirma, hvor håndværkerne er ansat, har ligeledes en pligt til at sørge for, at arbejdet udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Det er også arbejdsgiverens ansvar at sørge for et sikkert og sundt arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Dette indebærer blandt andet, at fx PCB-holdige fuger i bygningen ikke må afgive dampe eller støv til arbejdsrummet i sundhedsskadelige mængder.
  • Blandt de statslige myndigheder er Arbejdstilsynet ansvarlig at føre kontrol med, om reglerne for PCB i arbejdsmiljø overholdes.

Erhvervs- og Byggestyrelsen er ansvarlig for at vejlede om PCB i byggematerialer og indeluft. Miljøstyrelsen er ansvarlig for vejledning om håndtering af byggeaffald med PCB. Socialministeriet har ansvar for regler om kommunernes tilsyns- og handlepligt over for sundhedsfarlige boliger og opholdsrum, mens Sundhedsstyrelsen vejleder om PCB og sundhed.