120 passivboliger til Vejle Havn

Et 12.500 kvm stort boligbyggeri efter lavenergikoncept på Vejle Havn udbydes i totalentreprise til september

Boligforeningen ØsterBO totalrådgiverkonkurrence med henblik på at finde det bedst egnede projekt til realiseringen af et ca. 12.500 kvm stort boligbyggeri på havnen i Vejle er blevet vundet af Ravn Arkitektur i Vejle – i samarbejde med Rambøll og Schønherr landskabsarkitekter. I konkurrencen deltog tillige Arkitema, Cebra, RUM/JDS-Julien De Smedt architects samt Mejeriet/ONV Arkitekter.

Byggeriet vil ifølge Ravn Arkitektur blive udbudt i totalentreprise til september og den forventede byggesum ligger omkring 170 mio. kr. inkl. moms.

Nøgleordet for projektet er bæredygtig arkitektur, med energioptimerede boliger. Energikonceptet er, at bygningen skal overholde energirammen for lavenergibyggeri i h.t. BR10’s 2015. Der er primært fokuseret på de passive strategier i form af bygningens orientering kombineret med en højisoleret og tæt klimaskærm samt indbygge en aktiv og intelligent styring.

Intelligente installationsløsninger

Set i relation til at spare mest mulig på energien er bygningens orientering – form og konstruktion – udformet så den passive udnyttelse af solenergien optimeres.
Boligerne er overvejende orienteret nord/syd – hermed opnås en positiv varmeenergi-balance, og desuden er boligerne gennemlyste med dagslys fra to sider, hvilket reducerer behovet for kunstlys.

Ved indbygning af forskellige intelligente installationsløsninger er resultatet ifølge arkitektfirmaet en bygning med et særdeles lavt energiforbrug baseret på anvendelse af veldokumenterede løsninger.

Ud fra en foreløbig Be10-beregning for projektet overholder bygningen BR10-kravene til energiforbrug i LE2015 uden implementering af/investering i alternative energi-produktionsformer såsom solceller og/eller solvarme, varmepumper m.m.