Byggeri af enfamiliehuse i vækst

En begyndende fremgang i byggeriet vil ifølge BRFkredit A/S fortsætte gennem hele året, og 2011 vil blive bedre end både 2009 og 2010

Nye tal fra Danmarks Statistik viser en kraftig stigning antallet af enfamiliehuse. Sammenligner man 1. kvartal 2010 med 1. kvartal 2011, sker der en stigning i antallet af påbegyndte byggerier på ikke mindre end 57 pct.  For erhvervsbyggeriet er tallene ikke helt så opløftende, antallet af påbegyndte erhvervsbyggerier stiger med 3 pct. og er således nærmest status quo.

Det er ikke så overraskende, at der er tale om en stor stigning i antallet af påbegyndte enfamiliehuse. Her skal man huske på, at der blev indført moms på byggegrunde fra årsskiftet, hvilket har medvirket til at fremskynde en række byggeprojekter. Samtidig er udviklingen i boligbyggeriet i høj grad afhængig af udviklingen på boligmarkedet i sin helhed, og her har vi sporet begrænset optimisme de seneste kvartaler bla. som følge af de meget lave renter, hedder det i en kommentar fra BRFkredit A/S.

- Vender vi os mod erhvervsbyggeriet, er status quo ikke så skidt endda. Siden 2006 har antallet af påbegyndte byggerier i 1. kvartal nemlig kun kendt en vej - nedad. Så når vi i dag ser et nærmest uændret niveau, kan det give forhåbning om, at bunden nu omsider er nået. Bygge- og anlægsbranchen er generelt konjunkturfølsom, så dagens tal må siges at være godt nyt og en indikation af, at det går bedre i dansk økonomi, siger seniorøkonom i BRFkredit A/S, Mikkel Høegh.

- Ser vi lidt ud i tiden, er det vores forventning, at fremgangen vil fortsætte hen over året, og at 2011 vil blive et bedre år end 2009 og 2010. Den generelle økonomiske fremgang vil stille krav til øget kapacitet for virksomhederne. Samtidigt er kreditmulighederne for virksomheder, håndværkmestre mv. forbedret, og dertil kommer, at renten, til trods for stigninger i årets første måneder, stadig er og igennem 2011 forventes at forblive lav. Der er således lysere tider i vente, vurderer Mikkel Høgh.