Skræddersyet akustikloft med miljøstempel

Skærpede krav til lyd og akustik i skolebyggeri giver udfordringer
Tekst: 

I 2008 fremkom Erhvervs- og Byggestyrelsen med en række skærpede lydkrav i et nyt Bygningsreglement, der blandt andet skulle fremtidssikre de akustiske forhold i landets skoler. I dag – tre år efter lanceringen – er man nu i gang med at implementere de nye krav, der har givet en række udfordringer i forhold til løsninger.

Hos Tripplex A/S, totalleverandør af akustiske loftssystemer og vægabsorbenter i Skandinavien, har man udviklet et nyt akustikloft, der er skræddersyet til moderne undervisningsbyggeri. Loftløsningen ligner til forveksling et traditionelt absorptionsklasse A mineraluldsloft, men der er væsentlige forskelle i forhold til de kendte eksisterende effektive akustiklofter på markedet. Det nye akustikloft hedder Thermatex Alpha og består af 19 mm tykke akustikplader.

Høj absorption

Akustikloftet adskiller sig fra samtlige øvrige løsninger ved at have en uhørt høj absorption i hele frekvensområdet 125-4.000 Hz (se figur). Hermed understøtter loftets akustiske egenskaber fuldt ud de skærpede lydkrav i Bygningsreglementet, især når det drejer sig om krav til afvigelser mellem de enkelte oktavbånd.

Hos virksomheden oplyser man, at det således ikke er nødvendigt at øge akustikloftets tykkelse eller supplere med tillægsabsorption oven på systemet, for at opnå den nødvendige lyddæmpning. Det betyder også, at omkostningen til akustikloftet kan reduceres betragteligt, da akustikpladen er 19 mm frem for 100 mm.

- Markedet har brug for nye akustiklofter, der kan bidrage til en generel positiv udvikling på området. Den teknologiske udvikling har gjort det muligt, at optimere akustikloftets egenskaber inden for områderne akustik, indeklima og miljø. Dette vil i sidste ende komme skolerne til gode og forhåbentlig højne den akustiske kvalitet i landets undervisningsmiljøer, siger virksomhedens salgsdirektør i Norden, Kurt Jensen.