Fremrykket byggeri skaber vækst

Rullende kvartalstal viser øget aktivitet i bygge- og anlægsbranchen, bl.a. grundet fremrykket byggeri som følge af nye momsregler

Den indenlandske omsætning i bygge- og anlægsbranchen for perioden november 2010-januar 2011 sammenlignet med omsætningen i den samme periode i tidligere år udviser vækst. Selvom omsætningen i perioden fra november 2010 til januar 2011 blot var på 43 mia. kr. lå den alligevel 3,4 procent over omsætningen i perioden fra november 2009 til januar 2010.

Der er ifølge Dansk Byggeri flere forklaringer, der kan være med til at kaste lys over fremgangen. Fra årsskiftet blev der indført nye momsregler. Reglerne betyder, at hvis et nybyggeri påbegyndes efter 2010, skal der betales moms af byggegrunden. Det vil gøre byggegrunden og dermed byggeriet dyrere for køberen.

- Samtidig er overgangsperioden for det nye bygningsreglement udløbet fra årsskiftet. Det nye bygningsreglement er en smule strammere end det gamle, og derfor også en smule dyrere at efterleve. Både ændringen i momsreglerne og ændringerne i bygningsreglementet betyder, at en del af det nybyggeri, der var planlagt til 2011 er blevet fremrykket og påbegyndt i slutningen af 2010, og det er blandt andet det, man kan aflæse i omsætningstallene, hedder det i en analyse fra Dansk Byggeri.

Udover fremrykningen i det private boligbyggeri har der formentlig også været en fremrykning inden for det almene boligbyggeri. Det grundkapitalindskud, som kommunerne skal betale ved nye almene boliger, er steget fra 7 procent til 14 procent for tilsagn til boliger givet efter den 1. januar 2011. Fra 2011 kræver det således flere likvide midler for kommunerne at bygge almene boliger. Det betyder, at der i 2010 blev givet utrolig mange tilsagn til nye boliger, og såfremt byggeriet af nogle af disse boliger allerede er påbegyndt, vil det også give en positiv effekt i omsætningstallene.

- Det skal dog pointeres, at selvom der har været fremgang i omsætningen i forhold til sidste år, så modsvarer omsætningen ingenlunde det fald, vi har set siden 2007. Tilbage i slutningen af 2007 var omsætningen således oppe på mere end 60 mia. kr., hedder det i analysen fra Dansk Byggeri.