BIG bag 80.000 kvm højhus på Manhattan

BIG-Bjarke Ingels Group og den amerikanske entreprenør Durst Fetner Residential skal bygge 600 boliger med udsigt til Hudson-floden

BIG-Bjarke Ingels Group og den amerikanske byggeentreprenør Durst Fetner Residential introducerer newyorkerne for en helt ny bygningstypologi med West 57th, som skal berige Hudson flodens havnefront og Manhattans skyline.

Durst Fetner Residential løfter sløret for det ca 80.000 kvm store mixed-use-byggeri af boliger og erhverv, som udgør BIGs første amerikanske projekt hidtil. Bygningens over 600 boliger i varierende størrelser vil ligge på et podie af erhverv og kulturelle institutioner med udsigt til Hudson floden.

- Det er ekstraordinært at bygge et hus, hvis arkitektur vil tiltrække besøgende fra hele verden. BIGs arkitektur er innovativ, stærk og unik – West 57th’s æstetik bliver kun overgået af husets funktionalitet og effektivitet, hvor nabohusenes udsigter bevares alt imens den maksimerer den nye bygnings adgang til dagslys og udsigt til floden. West 57th vil etablere en ny standard for arkitektonisk fortrinlighed og dets kreative design, bæredygtige opbygning og funktion, utrolige udsigter og bekvemmeligheder vil gøre huset til New Yorks mest eftertragtede boliger, siger Hal Fetner, CEO, Durst Fetner Residential.

New Yorker-bolig med gårdhave

Som en hybrid mellem den europæiske karré og det traditionelle højhus på Manhattan, er West 57th en unik kombination af begges fordele: kompakthed og effektivitet af en boligblok, som skaber en følelse af intimitet og tryghed – med luftigheden og de gode udsigter af en skyskraber. Dette sker ved at sænke tre hjørner af bygningen og løfte det nordøstlige hjørne gradvist op i ca. 150 m højde, hvorigennem gårdhaven åbner sig med udsigt mod Hudson floden, det lavtliggende sollys fra vest lukkes ind og udsigterne for det nærliggende Helena Tower forbliver ugeneret, hedder det i en meddelelse fra BIG.

- New York er i høj grad ved at blive en mere grøn by - transformationen af havnefronten ved Hudson floden og Highline til grønne parker, den igangværende indsats om at plante 1 mio træer, bilfrie områder på Broadway og planer om flere cykelstier end i hele min hjemby København, er alle eksempler på urbane oaser rundt omkring i byen som vi vil hjælpe på vej og støtte med West 57th, siger Bjarke Ingels, Stifter & Partner, BIG.

Bygningen fremstår forskellig alt efter hvilken side den anskues fra: Fra west-side-motorvejen, syner den som en pyramide, mens den fra vest forvandles til et slankt tårn. I hjertet af bygningen vil en grøn oase inspireret af den klassiske københavnergårdhave være forbeholdt husets beboere, som også er synlig fra gaden og virke som en visuel forlængelse af Hudson River Park.