Eksporthåb for danske byggevarer

Positiv vækst i tysk og svensk byggeri giver ifølge Dansk Byggeri forhåbning om øget eksport af danske byggevarer

Positive fremtidsmeldinger fra de vigtigste eksportmarkeder lader håbet spire. De danske eksportører, der er kommet helskindet igennem krisen, har nu gode markedsmuligheder, siger Dansk Byggeri i en meddelelse.

To hårde vintre og en forsinket effekt i forhold til den generelle økonomiske udvikling har plaget den danske byggevareeksport. Den danske byggevareeksport faldt i 2010 således med ni procent i forhold til 2009, men nu er de første positive fremtidsmeldinger fra nogle af de vigtigste eksportmarkeder kommet.

Det er blandt andet Tyskland, der med en stigning i ordrebøgerne på 2,5 procent sidste år og en forventet stigning i boligbyggeriet på tre procent, og Sverige, der oplevede en stigning i påbegyndt boligbyggeri på 17 procent i 2010 og forventer 10 procent i 2011, som er med til at skabe tøbrud for en ellers fastfrossen eksport.

- Det er primært bygge- og anlægssektoren i Sverige og Norge, der lokker med vækstprognoser på henholdsvis fem og tre procent i 2011, mens Tyskland forventer at fastholde aktivitetsniveauet, siger Anita Kurowska Larsen, eksportrådgiver i Dansk Byggeri.

Hun peger på, at de stigende valutakurser i Sverige og Norge gør danske produkter mere konkurrencedygtige, samtidig med, at mange danske producenter har udnyttet krisen til at få trimmet forretningen og nedbringe omkostningerne.

- Vi hæfter os især ved, at det nu er boligbyggeriet og til dels erhvervsbyggeriet, der trækker væksten. Dermed er det nu markedskræfterne, frem for de statslige hjælpepakker, der skaber vækst, siger Anita Kurowska Larsen.