Mangelfuld digitalisering af byggesagsbehandling

Kommunerne digitaliserer netop nu byggesagsbehandlingen, men ikke alt materialet indscannes

I forbindelse med digitalisering af byggesagsbehandlingen flytter kommunerne de gamle fysiske tegninger og statiske beregninger over i utilgængelige fjernlagre – ofte i rodede flyttekasser.

Men ifølge Nyhedsmagasinet Ingeniøren er det ikke alt materiale, der scannes før det arkiveres. Gladsaxe kommune er en af de kommuner, der f.eks. har valgt ikke at scanne de statiske beregninger. Problemet er det samme i en række andre kommuner, f.eks. i Glostrup, Frederiksberg, Roskilde og Lyngby-Taarbæk..

Konsekvensen bliver unødvendigt dyre ombygninger af virksomheder, hospitaler og læreanstalter, fordi ingeniørerne må ud at måle op eller bryde ind i f.eks. betonkonstruktioner – såkaldte destruktive under­søgelser – for at se, hvordan de er bygget.

Lektor i datalogi Erik Frøkjær fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet finder kommunernes adfærd uansvarlig:

- Alt materialet skal enten indscannes og arkiveres digitalt, som vi ser store videnskabelige biblioteker gøre. Eller også må de sørge for ikke at opbevare materialet i flyttekasser, men arkivere det kronologisk med sagsnumre.

Erhvervs- og Byggestyrelsen har indskærpet over for kommunerne, at fremgangsmåden er ulovlig.

- Som byggemyndighed har kommunen pligt til at arkivere og opbe­vare samtlige byggesager for eftertiden, siger chefkonsulent Charlotte Michelsen, Erhvervs- og Byggestyrelsen.