Bispebjerg Hospital nybygges for knap 3 mia. kr.

Det fredede Bispebjeg Hospital skal gennem de næste 10-15 år udbygges med 94.000 kvm

Med Bispebjerg Hospital har Kulturarvsstyrelsen fredet et af de største sammenhængende områder i Danmark. Det giver udfordringer, når hospitalet gennem de næste 10-15 år bliver en af landets største byggepladser i overgangen til et moderne storbyhospital. Ialt hospital udbygges med 94.000 kvm.

- Vi taler her om et stykke Danmarkshistorie. Bispebjerg Hospital var arkitekt Martin Nyrops sidste store arbejde. Han videreførte den nationalromantiske stil, som han havde rendyrket i Københavns Rådhus. Sammen med haveanlægget er hospitalet et af de tidligste og smukkeste eksempler på helbredende arkitektur – og et af de største sammenhængende områder der er blevet fredet i Danmark, siger arkitekt Lisbeth Brorsen fra Kulturarvsstyrelsen.

En afgørelse fra Kulturarvsstyrelsen har netop fastslået, at de oprindelige bygninger i Bispebjerg Hospital tegnet af arkitekt Martin Nyrop og færdigbyggede i 1913 nu er fredede. Desuden er Edvard Glæsels haveanlæg, dele af tunnelsystemet og vejforløbet i hospitalets øst-vest-akse fredet.

Bispebjerg Hospital er et af de hospitaler, der for nylig har fået bevilget penge til nybyggeri af regeringen - hele 2,95 mia. kr.. Hospitalets matrikel kommer i løbet af de næste 10-15 år til at huse en af Københavns største byggepladser.

For projekt Nyt Hospital Bispebjerg var fredningen ventet, og de fredede områder er tænkt med i de foreløbige planer for nybyggeriet. Fredningen betyder, at der skal søges om tilladelse for at foretage bygningsarbejder eller lignende, der rækker ud over almindelig vedligeholdelse.

Region Hovedstaden har forud for fredningen indgivet en række bemærkninger. Blandt andet forudsættes det, at en fredning ikke hindrer, at Bispebjerg Hospital kan udbygges til et moderne storbyhospital.