Her zoomes der ind på hooligans

Fjernbetjente overvågningskameraer er med til at øge sikkerheden på Superligaklubben Randers FC’s hjemmebane, Essex Park Randers
Tekst: 

For at sætte en stopper for useriøse sportsfans med hang til vold har Superligaholdet Randers FC sammen med Randers Kommune fået en løsning med videoovervågning – et krav fra DBU (Dansk Boldspil Union), når det gælder Superligaens stadioner.

Valget faldt på alarminstallatøren Verdo Alarm & Sikring i Randers, der anbefalede kommunen at udvide den eksisterende overvågning med seks Sony SNC-RX570 videokameraer.

Dome-kameraer uden blinde vinkler

Kameraerne er ifølge alarminstallatøren valgt på grund af deres høje opløsning og deres fleksibilitet. De er af ptz-typen, der kan drejes i alle vinkler og zoome på ethvert objekt, uden blinde vinkler. Dome-kameraerne er monteret på stadionbygningen og stadions lysmaster, så de kan ‘se’ alle ind- og udgangsvejene til stadion samt alle områder inde på stadion.

Kameraerne betjenes før, under og efter kampene af sikkerhedspersonale fra et kontrolrum øverst på den store tribune, hvor man også har udsigt over det meste af Essex Park Randers.

Alle input fra de nye overvågningskameraer samt input fra de gamle overvågningskameraer samles på en central server i kælderen på stadion, hvorfra de kan hentes, hvis politiet har brug for bevismateriale efter en kamp. Det kan være optagelser af personer eller bilers nummerplader på parkeringspladsen.

Overvågning af store arenaer

Løsningen med SNC-RX570 hos Essex Park Randers anvendes ofte til overvågning af store sports­arenaer, f.eks. i Sverige, hvor løsningen bruges på alle isstadions, hvor den svenske hockeyligas elite­serie spiller. Men Sony er i det hele taget leverandører af totalløsninger inden for AV-systemer til stadions:

- Vore komplette løsninger til større stadions omfatter udover overvågning også digital skiltning, storskærme og i det hele taget mediedistribution, siger Sten Lawaetz, Nordic Head of Professional Services hos Sony. Han henviser bl.a. til Amsterdam Arena og ikke mindst Arsenals hjemmebane, Emirates Stadium, der for to år siden fik implementeret en komplet Sony-løsning:

 - Med denne type løsninger er det naturligvis vigtigt, at vi så tidligt som muligt kommer ind i planlægningsfasen for at optimere det endelige resultat, fremhæver Sten Lawaetz.