Nyt fængsel på Falster til 250 indsatte

Nyt statsfængsel på Falster skal erstatte det over 140 år gamle statsfængdel i Vridsløselille ved indgangen til 2016

Et nyt fængsel på Falster med plads til ca. 250 indsatte bliver en spredt, lav bebyggelse, der koncentrerer bygningsmassen omkring centrale fritids- og beskæftigelsesfaciliteter og er bundet sammen af en torveplads og et forløb af gader. Fængslet bliver et bymæssigt miljø, som er i tæt samspil med det omgivende landskab på begge sider af den seks meter høje fængselsmur.

Om konceptet for det nye statsfængsel siger Mads Mandrup, der er arkitekt og ansvarlig partner på projektet i Arkitektfirmaet C.F. Møller:

- Fængslet udgør hele den indsattes verden, og arkitekturen inden for murene er en ekstrem vigtig del af den indsattes oplevelsesunivers. Derfor arbejder det nye fængsel på Falster meget bevidst med et varieret og stimulerende univers af forskellige rumligheder og spændende landskabelige træk - det skulle gerne bidrage til genopbygningen af individet og til at skabe fornyet tillid til fællesskabet og gensidig respekt for det overordnede samfund som helhed.

Centralt ligger en administrationsbygning, en beskæftigelsesbygning og et kulturhus med bibliotek, religiøse rum, sportstilbud og en butik. Spredt ud herfra i stjerneform er selve fængselsafdelingerne - fire almindelige og én særligt sikret afdeling.

Den seks meter høje, stjerneformede fængselsmur skaber med knæk og skift et dynamisk forløb, der virker mindre afgrænsende, fordi der er fornemmelse af dialog med verden udenfor.

Arkitektfirmaet C. F. Møller har vundet konkurrencen i samarbejde med ingeniørfirmaet Rambøll Danmark og i tæt dialog med Marianne Levinsen Landskab. Desuden har designerne aggebo & henriksen og arbejdsmiljørådgivere fra CRECEA været underrådgivere.

Det nye statsfængsel på Falster er en del af en langsigtet plan, der skal udskifte Kriminalforsorgens aldrende og utidssvarende bygningsmasse. Det er hensigten at lukke Statsfængslet i Vridsløselille fra 1859, når det nye fængsel er taget i brug omkring årsskiftet 2015/2016.