Projekt skal nedbryde traditionel byplanlægning

Otte danske kommuner og kommunesamarbejdet Trekantområdet har netop iværksat et projekt, som skal udvikle en ny praksis omkring byplanlægning

Projektet har fået 1 mio. kr. i støtte støtte fra Realdania, og målet er at skabe nye værktøjer, der skal hjælpe kommunerne til at overkomme barrierer og understøtte drivkræfter i udviklingen af en proaktiv plankultur med udgangspunkt i omverdenen.

Projektet omfatter kommunerne Lolland, Randers, Skanderborg, Frederiksberg, Frederikshavn, Skive, Roskilde og Svendborg samt kommunesamarbejdet Trekantområdet. Derudover består projektet af en initiativgruppe med Bascon, Dansk Byplanlaboratorium, Skov og Landskab KU og Kommunernes Landsforening.

- Med projektet vil vi nedbryde nogle af de gamle vaner i kommunernes planlægning, så der bliver skabt rum for en proaktiv og innovativ plankultur. Det betyder blandt et større fokus på det interne samarbejde mellem kommunens politikere og planlæggere, men i ligeså høj grad også eksterne interessenter som borgere, erhvervsliv og investorer, forklarer projektleder Michael Sloth fra bygherrerådgivningsvirksomheden Bascon A/S.

Samarbejdet mellem de deltagende kommuner tilfører projektet forskellige erfaringer og tilgange til emnet plankultur. Det sikrer et bredt udsnit af udfordringer, muligheder og arbejdsgange, som skal resultere i udviklingen af værktøjer, som kan anvendes til at ændre plankulturen generelt i de danske kommuner.

- Projektet bygger videre på erfaringerne fra Plan09-projektet og er derved med til at fastholde og videreudvikle den viden, arbejdsmetode og erfaring, der er skabt i Plan09.

Der er et stort potentiale hos mange danske kommuner, der gennem bedre planlægning kan opnå større værdi både internt i organisationen og for det omkringliggende samfund. Det handler blandt andet om at være på forkant og finde de rette løsninger ved hjælp af kortere og mere effektive processer, siger Karen Skou, projektleder i Realdania.

Udover at bidrage til de generelle værktøjer har de enkelte kommuner mulighed for at arbejde med konkrete emner og problemstillinger, der kan bruges som løftestang for en varig ændring af plankulturen. For eksempel har Randers Kommune lagt ekstra 500.000 kr. i projektet for at udfordre de eksisterende planprincipper gennem et konkret byudviklingsprojekt med fokus på bæredygtighed og nye veje i samspillet mellem projektudviklere og investorer.

- Vi vil vise, at det er muligt at bygge nye spændende byer, og samtidig forbedre miljøet og klimaet – kort sagt vi vil give mere tilbage, end vi tager. Vi ser hver enkelt ejendom, hver enkel indbygger som en del af løsningen på fremtidens miljøudfordringer. Det kræver nye samarbejder på alle fronter, f.eks. forskningsinstitutioner, virksomheder, embedsfolk, borgere, investorer osv. Projekt ”Innovativ plankultur” er en ideel platform, for dette udviklingsarbejde, siger plan- og byggechef Hans Jørgen Tougaard, Randers Kommune.