3XN skal bygge højhuse i Indien

3XN skal tegne to boligtårne på henholdsvis 15.000 og 40.000 kvm i Mumbai - i samarbejde med den indiske developer Rohan Group

I løbet af det næste år skal den danske tegnestue 3XN tegne en række eksklusive højhuse centralt i Mumbai. Samarbejdet med den indiske developer Rohan Group har været to år undervejs og omfatter et vigtigt socialt aspekt.

Mumbai vokser netop nu eksplosivt med op mod 100.000 nye indbyggere hver måned. Derfor er behovet for boliger enormt, både for de rige, for den voksende middelklasse og for de såkaldte ’slum-dwellers’, der bor i byens slumlignende områder. Byens areal kan ikke udvides, så der skal bygges opad. Det er imidlertid vigtigt stadig at have fat i jorden – både i direkte og i overført forstand:

Aftalen mellem 3XN og Rohan Group omfatter en række højhuse med luksuriøse boliger, men også en vigtig social opgave. Der er slumlignende bebyggelse på mange af de steder, hvor der skal bygges nyt, og de indiske developers er forpligtede til at give de eksisterende beboere gode vilkår og genhuse dem i de nye bebyggelser.

Social og miljømæssig bæredygtighed

- Det sociale aspekt er helt centralt – også for vores engagement i Indien. Der er virkelig gang i udviklingen i Indien, men de har en sund og social indstilling og har f.eks. ingen intention om at flytte de dårligt stillede ud af byerne. Tværtimod forstår de, hvor vigtigt det er, at folk har mulighed for at bo i nærheden af deres arbejdspladser, forklarer Kim Herforth Nielsen.

Rohan Group er en af de største developere i Mumbai. Virksomheden har mere end 60 færdige projekter bag sig og næsten ligeså mange nye i sigte. Da de tog kontakt til 3XN var det klart, at de ville noget ud over det sædvanlige. Ikke mindst tegnestuens udviklingsafdeling GXN og mulighederne for at implementere innovative grønne løsninger i den tæt bebyggede storby vakte deres interesse.

- Rohan Groups engagement harmonerer godt med 3XNs helhedsorienterede tankegang, hvor social og miljømæssig bæredygtighed er to sider af samme sag, slutter Kim Herforth Nielsen, der ser frem til samarbejdet og den interkulturelle udveksling, som giver mulighed for at udvikle tegnestuens kompetencer.

Uddannelse af lokale arkitekter

De indiske højhuse udvikles af 3XN på tegnestuen i København, mens projekteringen sker i samarbejde med lokale arkitekter, som har indgående kendskab til de lokale forhold. Aftalen indebærer således også, at 3XN skal uddanne lokale arkitekter i anvendelse af nye materialer og teknologier, der kan bidrage til eksempelvis at sænke energiforbruget, forbedre luftkvaliteten og nedbringe behovet for vedligeholdelse.

De første to projekter er endnu kun på tegnebrættet, men der vil blive tale om to boligtårne på henholdsvis 15.000 og 40.000 kvm. Tegnestuen arbejder på forskellige modeller med integreret genhusning, hvor områdets tidligere og kommende beboere vil komme til at leve side om side. Designet lægger vægt på at genskabe det interagerende miljø med sociale rum og tæt kontakt, som er kendetegnende for områderne i dag.

3XN er en af de første danske tegnestuer, der får opgaver i Indien. De internationale opgaver udgør ca. 50% af tegnestuens omsætning og affødes ofte af internationale arkitektkonkurrencer. 3XN har således netop vundet en stor opgave i Skandinavien, som vil blive offentliggjort snarest.