P-hus i nyt lys

P-hus Øst i Hillerød Kommune fik med ny belysning for et par år siden en ny dimension af oplevelse samtidig med, at p-husets funktioner er blevet bevaret
Tekst: 

- Det store cirkelslag med de karakteristiske wirer har oprindeligt tjent som espalier til beplantning – som dog ikke formåede at leve under forholdene. Det er med inspiration i denne oprindelige idé om et grønt tag, at identiteten til det grønne p-hus er skabt, forklarer Allan Ruberg, belysningsrådgiver og leder af Hansen & Hennebergs belysningsafdeling, der havde opgaven med at stille p-huset i et helt nyt lys.

- For at fremhæve det karakteritiske cirkelslag svævende over bygningen, er der monteret sidelysende fiberoptiske kabler med grønt lys på alle wirer. Det fiberoptiske lys skaber derved enkelhed og æstetik i formgivning af bygningen samtidig med at lysets grønne farvenuance særkender bygningen i omgivelserne, forklarer Allan Ruberg videre.

Stjernetæppe

I cirkelslagets I-formede jern er etableret femhundrede små fiberoptiske lyspunkter. Lyspunkternes funktion er at fremstå som blødgørende kontrast til det hårde og robuste p-hus, samtidig med at de skaber et stjernetæppe i sammenhæng med den mørke nattehimmel. Lyspunkterne er forsynet fra 1 mm endelysende fiberoptiske kabler.

Alle eksisterende lysstofrørsarmaturer på de syv parkeringsetagedæk er udskiftet med grøntlysende lysrør for at skabe et sammenhængende belysningsudtryk, således at hele bygværket fremstår med sin helt unikke karakter.

- Der er endvidere etableret supplerende belysning ved alle trapper, døre, billetautomater og andre vigtige steder. Denne belysning består af downlights med nedadrettet og velafskærmet hvidt lys, der ved deres lysudsendelse ikke forstyrrer den scenografiske grønne belysning. På trods af det grønne lys er det samlede niveau af belysning fortsat fuldt tilstrækkeligt til at sikre gode synsforhold til almindelig og tryg færdsel, således at p-husets daglige funktioner kan opretholdes i både dagslys og mørke, påpeger Allan Ruberg.

Indkørsel til p-hus

Lyssætningen af indkørslen er ligeledes udført som den øvrige lyssætning med anvendelse af grønne lysrør og supplerende downlights med hvidt lys ved penge- og billetautomater. Endvidere er der designet nye lysskilte med bogstaverne ‘INDKØRSEL’, hvor bogstaverne består af grønne LED-punkter.

- Hillerød Kommune har i forbindelse med den nye lyssætning malet døre, vægge og søjler i p-huset, så hele bygningen fremstår i lyse farver, som flot understøtter den grønne belysning, fremhæver Allan Ruberg.