Udsigt til øget renovering

Forhandlingerne om en boligaftale kan føre til renoveringsprojekter for 8 mia. kr.

Boligforhandlingerne er i den afgørende fase som kan føre til, at renoveringsaktiviteten kan stige markant. Der arbejdes frem mod 8 mia. kr. til renoveringsprojekter i forhandlingerne om en boligaftale, og i Dansk Byggeri er vurderingen, at det vil give et godt og tiltrængt løft til standarden og energibesparelserne i mange boliger landet over, og samtidig vil det være godt for aktiviteten i byggebranchen.

Boligaftalen forhandles samtidig med finansloven, men er et selvstændigt forhandlingsforløb, hvor rammen for landsbyggefondens aktiviteter lægges. Hidtil har denne ramme været på 2,6 mia. kr. årligt, men der er oparbejdet en kø af renoveringsprojekter, der vurderes til 8 mia. kr. i 2010.

- Der er mange boliger, der trænger til vedligeholdelse og mange virksomheder i byggeriet, der trænger til ordre. Den ledige kapacitet i branchen er stor, da både nybyggeriet og renoveringerne ligger på et historisk lavt niveau. De spæde tegn på, at økonomien er på vej frem, har byggeriet endnu til gode, fortæller Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri.

Han understreger dermed, at et solidt løft i renoveringsaktiviteten vil være dobbelt godt, fordi mange trængende boliger vil få et kvalitetsmæssigt løft og beskæftigelsen i byggeriet, der er hårdt ramt af ledighed, vil blive forbedret.

- Virksomhederne i byggeriet er parate til at gå i gang, men det handler ikke om, at der skal bygges eller renoveres af hensyn til byggebranchen, men fordi der er et behov for renovering og energiforbedringer. Timingen er bare god, for krisen har gjort det økonomisk gunstigt at handle nu, understreger Torben Liborius og uddyber:

- På grund af krisen er renten lav, og priserne faldet på både materialer og arbejdskraft. Det er med andre ord blevet billigt at handle nu. Hvis boligforliget betyder, at der sættes gang i renoveringer for 8 mia., gør man simpelthen en god forretning.

For Dansk Byggeri er det en selvstændig pointe, at en boligaftale til 8 mia. kr. vil betyde aktivitet i hele landet. Der er mange boliger i alle dele af landet, som trænger til forbedringer, og Landsbyggefondens nuværende renoveringsramme dækker ikke det løbende behov. En fortsættelse af den nuværende ramme vil om få år betyde, at vi står med en endnu længere kø af renoveringsprojekter.

- Om fem år er der ikke den samme ledige kapacitet i byggeriet, som der er nu, og så vil det være ærgerligt at stå med en endnu større renoveringsopgave. Og en god boligaftale, som nu er på bedding, vil samtidig modarbejde, at yderområderne vil visne, fordi der mangler både beskæftigelse og gode boliger, slutter Torben Liborius.