Facadernes fagfolk

Glarmestrene vil generobre glasfacaderne. Lukningsarbejde plages af byggesjusk og ugennemtænkte løsninger, mener Glarmesterlauget
Tekst: 

Det er glarmestrene, der tilbage gennem århundrederne har sørget for, at folk ikke frøs inden døre. Først satte de ruder i kirker, slotte og herregårde, senere i borgerhuse, og endelig fik de lave hytter glas at kigge ud af og nyde solens stråler igennem.

I dag er lukningsentrepriserne i byggeriet i stort omfang overtaget af facadefirmaer og tømrermestre. Den faguddannede glarmester er i højere grad blevet ham, der udskifter den knuste butiksrude efter hærværk eller stenslag. Men han kan meget mere, og byggeriet har brug for ham, mener Glarmesterlauget i Danmark.

- Lukningsarbejdet er i lighed med andre dele af byggeriet på godt og ondt blevet industrialiseret. Ofte går det for hurtigt, når der monteres vinduer og glaspartier. Al for mange penge må bruges på mangeludbedring efter byggesjusk. Samtidig har der været en produktbegejstring omkring nyskabelserne inden for glasfacader, og det har i nogle tilfælde desværre ført til overdreven brug og ugennemtænkte løsninger, siger Hans-Georg Nielsen, direktør for Glarmesterlauget i Danmark.

Energiproducerende facader

Glarmestrene mener, at de har kvalitativ viden at byde ind med foruden deres professionelle håndværk. Som overbygning på glarmesterskolen under EUC Nordvestsjælland har man etableret Nordisk Center for Glas, der bl.a. formidler videnopdatering omkring energiløsninger i glas.

- Udskiftningen til først termo- og siden energiruder har været central for beskæftigelsen og den faglige udvikling i faget. Nu står vi foran næste fase, hvor BR og andre regelsæt vil kræve, at glasfacader skal være energiproducerende. En meget spændende udvikling, hvor glarmestrene vil kunne bidrage med deres viden til at sikre energirigtige, miljøafbalancerede og komfortable løsninger, mener direktøren.

Vækst i facadearbejde

Med 300 medlemmer af lauget hører glarmesterfaget til de små fag inden for byggeriet. Tilmed er kun ca. 30 procent af glarmestrenes arbejde orienteret mod projektmarkedet, men Hans-Georg Nielsen mener, at det er her væksten vil ske.

- Vi kan i høj grad være med på glasentrepriser i små og mellemstore projekter. Vores Facadegruppe inden for lauget vil få flere opgaver, efterhånden som bygherrer og rådgivere indser, at byggeriet har bevæget sig ud af en tangent, hvor håndværksmæssige værdier og viden er blevet tilsidesat. Selv organisationen Vinduesindustrien erkender, at monteringsarbejdet halter, siger direktøren.

Glarmesterlauget har sommeren igennem promoveret sit projekt Vinduestjek, hvor professionelle og private bygningsejere gratis kan få gennemgået vinduer og glaspartier og få udleveret en rapport, der beskriver fejl og forbedringspotentialer.