Nyttigt glasværktøj

Glasindustrien har lanceret anden udgave af sit beregningsværktøj til glas- og facadefirmaer

Brancheorganisationen Glasindustrien slår på tromme for sit program Glasdimensionering. Et brugervenligt stykke computerværktøj, hvor fagfolk kan aflæse de foreskrevne dimensioner på glasruder i byggeri.

- Vi lancerede Glasdimensionering sidste år, men ser gerne, at flere af vores medlemmer investerer i programmet. Det er baseret på SBi anvisning 215, som indeholder den ypperste og mest alsidige viden om glas i dag. I forhold til førsteudgaven er programmet blevet opdateret i en 2010-udgave, siger Poul Thorsen, forretningsfører i Glasindustrien.

Enkelt program

Med programmet er det muligt at dimensionere både lodret monterede ruder og ruder i tagflader. Brugerfladen i programmet er opbygget enkelt og logisk, så en bruger alene skal forholde sig til, hvor ruden er indbygget geografisk samt den højde og hældning, den er indbygget med. Herefter kan programmet beregne, om ruden kan holde ud fra de regler, som er angivet i SBi anvisning 215 og DS 409:2006: ‘Norm for sikkerhedsbestemmelser for konstruktioner’, og vil også uden videre kunne bruges i forbindelse med Eurocodes med tilhørende danske annekser.

En række producenter og eksperter har haft lejlighed til at afprøve og komme med forbedringsforslag til programmet. Resultatet er blevet et program med en enkel brugerflade, som kan bruges af de fleste uden særlige forudsætninger.

Individuel tilpasning

Programmet er opbygget, så den enkelte producent nemt kan indbygge netop de rudetyper, som vedkommende anvender, så man undgår at dimensionere ruder på baggrund af glas, som ikke er lagervarer. Det er samtidig muligt at generere udskrifter til skrivebordsunderlaget, så man kan vurdere begrænsningerne for de enkelte glastykkelser uden at skulle beregne først. Det er også muligt at lave et udskrift, der dokumenterer, hvordan ruden reagerer på de laster, den kan blive udsat for.

Begrænsninger

Programmet kan ikke bruges til dimensionering af egentlige glaskonstruktioner som glasgulve og glasværn og heller ikke glaskonstruktioner, der optager last fra andre konstruktionsdele. 3-lags ruder kan ikke beregnes i programmet, da de teoretiske forudsætninger ikke eksisterer endnu. Større konstruktioner som store glastage og facader bør beregnes af en statiker, da der kan være forhold omkring snelaster, f.eks. lokale ophobninger og vind, der kræver en mere detaljeret beregning.
Programmet kan bestilles direkte på www.glasindustrien.org.