Facade beklædt med 20.000 solceller

Widex’ facade er en magnet for solens stråler.
Tekst: 
Fotograf: 

Egentlig er det ikke til at se. At Widex er en solmagnet. Men faktisk er bygningen udstyret med i alt 20.000 solceller fordelt på 800 kvm. Solceller skal være med til at forsyne bygningen med strøm. Solcellerne er fordelt på den sydvendte del af bygningen, hvor de efter kile øst og vest fortsætter i en pixelering som et stærkt arkitektonisk element, disse solceller er dog ikke er aktive. Hele afsnittet mod nord er hel hvid.

Det er Gaia Solar, der har leveret et komplet solcelleanlæg med solcellepaneler mellem vinduespartierne. Kai Andersen A/S har leveret hvid emalitglas til resten af den udvendige facade. Glas og solcellepaneler er opsat på et segmenteret aluminumsunderlag, der passer til den runde form, bygningen har. Derudover har virksomheden leveret og monteret et facadeskelet i let stål på betonelementer samt isoleret og opsat hvide vindspærrer. Til Widex’ gårdrum har Kai Andersen endvidere leveret og monteret anodiserede 6 mm aluplader, der ligeledes er ophængt på et segmenteret underlag. Samt tyndpladeinddækninger ved facadebånd og stern.

Glaskiler

Den runde bygning er afbrudt af seks glaskiler med ovenlys, som går ind over taget, leveret af Glasbyggerne A/S. Firmaet har endvidere leveret Schüco facadeelementer FW50+ til fem gangbroer mellem ringbygningen og centerbygningen, der er adskilt af et gårdrum. Det er alukonstruktioner med glas, og de har en smal, synlig profilbredde på 50 mm. De udvendige kiler er lavet i samme materialer. Glaskilerne indgår også som en flugtsikker zone med flugtvejstrapper og elevatorer. Fra alle kiler er der en fantastisk udsigt over landskabet.

Traditionel facade

Selv om bygningen er rund, så betegner Aaholm & Christensen A/S facaden som traditionel med lige profiler, der knækker. Facaden er segmenteret rund. Firmaet har leveret og monteret ca. 4.900 kvm glas/alufacader. Facadesystemet er FW50+ HI, 105/110 mm kasseprofiler i farven Ral 7016 – gråsort – udvendigt og RAL 9016 – hvid – indvendigt. Facaderne er primært udført som færdige 4,5- og 6-fags elementer med et emalitglas i mellem. Facaderne er monteret med skjulte beslag. I facader er der endvidere monteret 673 stk. opluk, 14 stk. dobbeltdøre og 11 stk. enkeltdøre.

I toppen af bygningen er der monteret en facade med 48 stk. CE-mærkede brandopluk med dobbelte kædemotorer.

- Der har været meget koordinering og tilpasning. Der har været landmålere uhyggeligt meget inde over, og der er arbejdet efter punkter. Det har været det vigtigste. Og så har det været specielt i forhold til tilførslen af materialer, at byggeriet består af to ringe, så materialer også skulle ind over den første ringbygning til brug for den næste bygning, og altså ikke kun bruges til den udvendige facade, fortæller projektleder Peter Buser fra Aaholm & Christensen.

Til facaden har Ambercon A/S leveret sandwichfacader i beton med indbygget isolering samt grå vægelementer. En facade med markante bånd mellem vinduerne – men i en luftig tone, der gør den store bygning mere let.