Th. Langs HF & VUC

:
september 2014
Th. Langs-indgang
Th. langs-udsmykning

Hans Christian Thomsens udsmykning sprudler af livsglæde.

Th. Langs-gaden

Multisalen ligger centralt ‘på gaden’ og binder skolen sammen.

Th. Langs-tagterrasse

Tagterrassen med bænke og højbede er en yndet oase for personale, elever og kursister.

Th. Langs-klasse

Dagslys strømmer ind, og glaspartier skaber visuel forbindelse til fællesarealer.

previous next

Skoleeksempel på gode løsninger

Sider

Byggefakta

Th. Langs HF & VUC
Hostrupsgade 56
8600 Silkeborg
Danmark

Bygherre:
Th. Langs HF & VUC
Bygherrerådgiver:
Rum A/S
Arkitekt:
KPF Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Jørgen Friis Poulsen A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Areal:
5650 kvm.
Byggesum: 
36 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2013 - juni 2014

- Arkitekt og bygherre lagde stor vægt på en praktisk og funktionel løsning med et let og luftigt udtryk. Det, synes vi, er lykkedes hele vejen igennem, også ved de store partier med integrerede facadedøre i aluminium, forklarer Allan Kjeldsen fra Cetonia A/S.

‘Vi mødes på gaden’

Overgangen mellem gammelt og nyt fungerer som fælles- og fordelingsarealer, der sikrer en klar sammenhæng og organisering, ligesom området bidrager med et åbent studiemiljø. Blandt andet kan eleverne benytte siddetrapper, hvor indbyggede stikkontakter forsyner computere og tablets med strøm. En af siddetrapperne får samtidig kantinemiljøet til at vokse ud i bygningen og giver derved ekstra kapacitet.

Fælles for arealerne er, at de skal sikre et godt studiemiljø med fokus på læring. Fællesarealet i stueetagen er tænkt som en indre gade, som alle kan bevæge sig igennem og få indblik i skolens liv. Fra gaden – som skolens elever og personale også kalder den – er der fysisk eller visuel forbindelse til studievejledning, administration, bogdepot, kantine, multilokale og udearealer.

Basislokaler

Basislokalerne er tænkt som klassens grundlæggende hjemsted og er indrettet med elevborde, faste it-arbejdspladser og et mindre område med bløde møbler. Smartboard, whiteboard og opslagstavler er placeret på væggene.

For at understøtte en fleksibel brug er der fra basislokalerne god mulighed for at lade aktiviteter i basislokalerne ‘flyde sammen’ med andre aktiviteter og rumligheder i fællesarealerne. Glaspartier og fremspring skaber visuelle forbindelser og åbninger, som stimulerer elever og personale til en integreret brug af fællesarealerne.

Tænkt hele vejen rundt

Multisalen er skolens rum for fysisk udfoldelse og benyttes primært som danse-/bevægelsesrum for idræt samt drama. En foldevæg øger anvendelsesmulighederne. Lokalet har stor loftshøjde og er placeret, så aktiviteterne i multisalen kan flyttes udenfor, når vejret tillader det.

Multisalen ‘spiller’ godt sammen med en udendørs multibane, som blandt andet benyttes til boldspil idrætsundervisningen. I det hele taget er bevægelse tænkt ind i skolens indretning og lokalernes og arealernes udformning, både inde og ude. Som skolens pedel påpeger, kan elever og kursister reelt opholde sig indenfor dagen lang og stadig få deres behov for fysisk udfoldelse dækket.

Bygherren har lagt stor vægt på miljøet ‘hele vejen rundt.’ Således har tilbygningen et grønt tag beplantet med stenurter, mens den tilstødende tagterrasse med sine bænke, blomsterkummer og højbede er en frodig oase for skolens brugere. Fra tagterrassen kan man desuden nyde udsigten til det majestætiske egetræ i gården og et stort guldfiskebassin, der tilmed blev udvidet i forbindelse med byggeriet.

Godt samarbejde

Da byggeriet blev skudt i gang, var skolens personale og brugere forberedt på en periode med støv og trængsler:

- Det er lykkedes for Jørgen Friis Poulsen og teamet af arkitekter og ingeniører at binde en gammel skole sammen og åbne op med et torv, lukke lys ind og skabe tydeligere forbindelse til omgivelserne. Det er en præstation i sig selv, men det er endnu mere imponerende, at det har stået på samtidig med, at skolen har været i drift – uden at forstyrre undervisningen nævneværdigt. Helt fra projekteringsfasen har der været en god sparring og rigtig fin dialog. Samarbejdet har været positivt og professionelt, tilmed båret igennem med smil og godt humør. Det fortæller rektor Nanna Skulvad og kommer med et konkret eksempel:

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 4

Bolig

Artillerigården

Boliger med foldede facader

Domicil

Bel Air Aviation

Kolibrien er landet

Uddannelsescenter

Campus Kolding

Farverigt fyrtårn for uddannelse

Kontorhus

Copenhagen Port Company House

'Stueetage' i 24 meters højde

Plejecenter og genoptræning

Dagmargården

Vinduesbånd med udsigt til både vand og have

Domicil

DSV

Elegant ramme om 700 arbejdspladser

Skole

Dyvekeskolen

Læring for sjov

Uddannelsescenter

Erhvervsakademi Aarhus

Atriumhus orienteret mod alle verdenshjørner

Børneinstitution

Forfatterhuset

Daginstitution som potteplanter

Bolig

Gyngemose Park

Nyheder fra mosen

Kulturcenter

Herning Bibliotek

Fra supermarked til råt bibliotek

Uddannelsescenter

HF & VUC Fyn

Nordisk inspiration til moderne skole

Butik

Ikea Aarhus

Ikea som Landmark

Bolig

Istårnet

Udsigt er standard

Lager

Lidl centrallager

Rigelig med plads til dagligvarer til Østdanmark

Bolig

Lille Tingbakke

Nedbrudte barrierer i mere end én forstand

Uddannelsescenter

Navitas Park

Stjernen Navitas

Hospital

Regionshospitalet Viborg

Bedre forhold for rygmarvsskadede

Offentlige kontorer

Retten i Roskilde

Hvor Marlowe og Perry Mason kunne krydse klinger

Forskningscenter

RUC Laboratorium

Plads til forskning og fordybelse

Sundhedscenter

Sundhedshus ved DGI-huset

Flerbrugerhus med centralt multirum

Uddannelsescenter

Th. Langs HF & VUC

Skoleeksempel på gode løsninger

Bolig

Valby Maskinfabrik

Bo godt - bo grønt!