KEA Empire Campus

:
november 2013

En udkraget facade understøttes af et program af søjler fra Fårup Betonindustri A/S. Søjlerne er udført i en lys specialbeton og fremstår lette og poetiske i det ellers rå industrimiljø. Design: Bertelsen & Scheving ApS.

KEA, Københavns Erhvervsakademi, danner i dag en kommunikationsbro centralt i Nørrebro-kvarteret. Plandisponeringen af Bertelsen & Scheving er tæt på genial. Totalentreprise: Myhlenberg A/S.

Et moderne undervisningsmiljø skal også tilbyde de studerende udemiljøer til både faglige aktiviteter og livet i pauserne. Det gør KEA i stort mål med terrasser og balkoner på alle etager, inklusive taget.

At oversætte måleforhold i den eksisterende industribygning til et nyt koordinatsystem stod Landinspektørkontoret for. Landmålerne fulgte projektet fra den spædeste start.

Interiøret i det nye erhvervsakademi er byggeteknisk og åbent, så man dels adresserer byggeriets uddannelser, dels tilbyder den optimale fleksibilitet. El-installationer: KT Elektric, Ålborg.

previous next

En reformation på Nørrebro

Sider

Byggefakta

KEA Empire Campus
Nørrebrogade 66
2200 København N
Danmark

Bygherre:
Obel-LFI Ejendomme A/S
Bygherrerådgiver:
Albæk Byggerådgivning ApS
Arkitekt:
Bertelsen & Scheving Arkitekter
Totalentreprenør:
Myhlenberg Søren Vangsted A/S
Ingeniør:
Klaus Nielsen Rådg. Ingeniørfirma F.R.I A/S
Andre aktører:
Fårup Betonindustri A/S
Areal:
19000 kvm.
Byggesum: 
170 mio. kr.

I modsætning til interiørets asketiske åbenhed er de udført som en parafrase over sommerfuglevinger – i beton, men med denne botaniske specialitets tilhørende lethed. Opgaven blev lagt ud til Fårup Betonindustri, som har løst den til topkarakter. Betonstøberen, der har hjemsted nordvest for Randers, råder over et moderne produktionsanlæg til fremstilling af alle typer betonkomponenter, men har især gjort sig bemærket som en ferm producent af specialfremstillede elementer – f.eks. til skulpturelle opgaver. Fårup Betonindustri tilbyder tilmed kundespecifikke overflader, som afviger fra et traditionelt betonudtryk.

Terrænsænkning

I byggefasens første måneder blev Myhlenberg Søren Vangsted Vest A/S konfronteret med enorme logistiske udfordringer: 2000 læs jord og byggeaffald (bl.a. i form af store mængder udtjent murværk) skulle køres væk, og terrænets højdeforskelle udnyttes ved bl.a. at sænke niveauet og ændre trykkeriets tidligere p-kælder til et nyt stueplan og – mod Guldbergsgades højere terrænkote – en ny underetage. For KEA havde – jvf. ovenfor – brug for endnu mere plads, end den gamle industribygnings eksisterende rammer kunne tilbyde.

Ikke bare graveopgaven var frygtindgydende, det var ikke mindre funderingen af den nye etage: – På grund af lokalplanens forskrifter var det ikke muligt at udvide i højden, så vi måtte tilføre en ekstra etage under terrænniveau, forklarer teknikumingeniør og direktør Flemming Hagen, Klaus Nielsen Rådg. Ingeniører, der havde ansvaret for det totale ingeniørprojekt. Terrænet lå godt to en halv meter højere, end det gør i dag, pointerer Flemming Hagen, der oplevede flere udfordringer, da de nye funderingspæle skulle placeres inde under den eksisterende bygnings kælder. At slå dem i jorden ned til 5-6 meter dybde var ikke en option, så i stedet blev betonpælene presset ned i undergrunden ved hjælp af en hydraulisk presse.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 5

Bilhus

Bjarne Nielsen Biler

Bilhus er Hernings nye byport

Butikscenter

Borgen

Borgen skal gøre Sønderborg til shoppinghovedstad

Hotel og konference

Feriecenter Nordsøen

Fra gråt og kedeligt til strålende hvidt

Bolig

Hørkær F

Boliger med inspiration fra Le Corbusier

Offentlige kontorer

Kalundborg Rådhus

Alt samlet på et sted

Uddannelsescenter

KEA Empire Campus

En reformation på Nørrebro

Ungdomsbolig

Lanternen

Fællesskabets hus

Sundhedscenter

Lysningen

Tændstikhus i kæmpestørrelse

Uddannelsescenter

Novi 8

Det ottende viden-under

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Grønnegade

Centrale ældreboliger med højt til loftet

Offentlige kontorer

Politistation Hobro

Politistation helt på toppen

Bolig

Ragnhildgade

Boliger i kassevis

Bolig

Regimentsparken

Familieboliger med dobbelt facade

Uddannelsescenter

Roskilde Tekniske Skole

Et hus skabt til liv og fordybelse

Hospital

Sydvestjysk Sygehus

Det væsentlige er usynligt for øjet