Trafiktårnet Øst

:
oktober 2015
Trafiktårnet Øst - Facade

Indtil videre står Trafiktårnet Øst i ensom majstæt på baneterrænet ud mod Fisketorvet og Motorring 2.

Trafiktårnet Øst - Murværk

Det fine murværk med sten fra Petersen Tegl med flettede partier er med til at nuancere og lette facaden på det store volumen.

Trafiktårnet Øst - Tagterrasse

Fra den stor tagterrasse er der et fantastisk kig udover København. Ovenlysvinduer leder dagslys ned langs væggen i de to øverste kontrolrum.

Trafiktårnet Øst - Atrium

Huset bindes sammen vertikalt af det imponerende 9 etager høje atrium, der strækker sig fra den forhøjede stuetage og hele vejen op til taget.

Trafiktårnet Øst - Møderum

Det nederste kontrolrum skal benyttes af Vejdirektoratet. De træbeklædte, fladovale rumdannelser rummer møderum og en trappe fører op til loungeområder på toppen.

previous next

Nyt vartegn for Banedanmark

Sider

Byggefakta

Trafiktårnet Øst
Carsten Niebuhrs Gade 49
1577 København V
Danmark

Bygherre:
Banedanmark
Arkitekt:
Tranberg Arkitekter
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S, Atkins Danmark A/S, Emch+Berger Holding AG
Andre aktører:
Atkins Danmark A/S, Tranberg Arkitekter
Areal:
10500 kvm.
Byggesum: 
250 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2013 - august 2015

For at sikre bygningen mod oversvømmelse, er hele huset hævet op på en plint, hvor terrænet på alle sider falder mod resten af grunden. Langs kanterne afgrænses med foldede støttevægge i cortenstål.

Kælderetagen rummer hele husets teknik til køling, varme og ventilation, mens stueetagen udover serverrum rummer en stor foyer med det bygningshøje atrium og en rumdannende betonspindeltrappe, der går hele vejen op. Niveau 1 rummer flere serverrum og undervisningsfaciliteter.

På tværs af huset er der på alle etager en tværgående kerne, der udover at stabilisere bygningen, rummer elevatorer og trapper, installationer og sekundære funktioner som toiletter og tekøkkener. Kernen går som en korde til husets cirkel og adskiller etagerne i en større og en mindre del. I den store del på niveau 2 ligger det første kontrolrum, som huser vejdirektoratet. I det store rum er der to fritstående, fladovale rumdannelser, hvor flotte trapper fører op til loungeområder på toppen med frit udsyn over kontrolrummet.

Ud for hvert kontrolrum er der en indskudt etage, der rummer back-office funktioner og en glasafskærmet balkon, der giver udsyn over kontrolrummet.

På niveau 4 ligger disponeringscentret, hvorfra Banedanmark planlægger kørsler med blandt andet godstog på banenettet. Herover ligger fjernbanens kontrolrum og øverst S-banens kontrolrum. Taget huses udover et grønt tag og afskærmede tekniske funktioner en stor tagterrasse med en fantastisk udsigt udover baneterrænet og store dele af byen.

Mønstermurværk

Tårnet gør med sin cylindriske form og mørke facader et tungt og solidt indtryk, nærmest monolitisk, men de fine nuanceringer i murværket, der er udført i mørkebrune mursten fra Petersen Tegl, letter indtrykket og efterhånden som man nærmer sig bygningen bliver flere og flere detaljer i murværket synlige. Selvom formen er minimalistisk geometrisk, trækker huset med sin detaljering og materialer tråde til gamle stationsbygninger rundt om i landet og til det nærliggende Vesterbro.

Et gennemgående motiv er brugen af flettet murværk og mønstermurværk, der bryder og letter den store murflade. Det flettede murværk sidder foran alle vinduer og fungerer som permanent solafskærmning for de indvendige rum, hvor der arbejdes med store skærme, men når man kommer indenfor i arbejds-og kontrorummene, er den afblændende virkning mindre end man tror set udefra. Alle andre vinduespartier er trukket tilbage fra facaden og ligger bag de indeliggende altaner, hvortil der er adgang fra kontrolrum og arbejdsrum.

Robuste materialer

Den samme fornemmelse af enkle og ærlige materialer får man også i de indvendige rum. I foyeren i stueetagen giver en tofarvet belægning af trekantede tegl fra Petersen tegl sammen med det mønstrede lys fra fletmurværket en stemning, der minder om klassiske byggerier fra den arabiske verden. Ved siden af spindeltrappen er teglstenene lagt i en cirkel, der kommer til at afgrænse bevægelserne for et Foucaults pendul, der bliver ophængt i atriets loft mange etager oppe. Pendulet er ligesom gulvet en del af den kunstneriske udsmykning af kunsteren Henrik Plenge Jakobsen.

I kontrolrummene er der installationsgulve af hensyn til den megen teknik. Gulvene er beklædt med meget slidstærke og enkle tæppefliser i varm grå fra Egetæpper A/S. Epoca Profile Ecotrust er en fladvævet tæppeflise i 100 % polyamid som gør den velegnet til områder med intens trafik.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 4

Plejecenter og genoptræning

Aarhus Friplejehjem

Bløde former og farver til de ældre

Domicil

Alfa Laval Aalborg

Bæredygtigt domicil med maritimt præg

Kontorhus

Bestseller

Arkitekturens haute couture

Uddannelsescenter

Campus Aarhus C, VIA University College

Uformelt undervisningshus i robuste rammer

Produktionsanlæg

Danmark Protein

Stålsat proteinfabrik i Nr. Vium

Museum

Danmarks Rockmuseum

Et museum for fuld musik

Biograf

Field's

Da biffen kom til Ørestad

Shoppingcenter

Frederiksberg Centret

Shopping på nudansk

Bolig

Harbour Park

Byboer søger sundudsigt

Domicil

Innovest

Cirkulært domicil i naturlig harmoni

Skole

Kirkebjerg Skole

Læring i landsbyen

Hospital

Psykiatrisygehuset GAPS

Fokus på sikkerhed og komfort

Uddannelsescenter

Syddansk Universitet TEK

Mange huse under et enkelt tag

Transportcenter

Trafiktårnet Øst

Nyt vartegn for Banedanmark

Offentlige kontorer

Varde Rådhus

Moderne rådhus til tiden

Forskningscenter

Videnbyen i Cortex Park

Forskerpark med indbyggede overraskelser