N. Kochs Skole

:
november 2011

N. Kochs Skoles gamle gymnastiksal er i dette projekt omdannet til en lys og flot multisal med en renovering i respekt for de gamle håndværkstraditioner. (Foto: Atelier Art Green).

De flotte gamle trækonstruktioner med balkonen i træ er genopmalet med laserende bejdse og fremstår herefter i et let skinnende udseende. (Foto: Atelier Art Green).

Detalje fra de gamle trækonstruktioner. (Foto: Atelier Art Green).

Også de nye flugtvejsudgangsdøre med buede overpartier, smykket med glaserede teglstensbånd er en flot detalje ved renoveringen. (Foto: Atelier Art Green).

N. Kochs Skole har siden 1989 haft hjemsted på den nedlagte Finsensgade Skole, hvis gamle gymnastik sal er blevet renoveret. (Foto: Atelier Art Green).

previous next

Den gamle gymnastiksal blev lys multisal

Den tidligere mørke gymnastiksal kaldet Stensalen på N. Kochs Skole i Århus er blevet transformeret til en lys og indbydende multisal

Byggefakta

N. Kochs Skole
Skt. Johannes Alle 4
8000 Århus C
Danmark

Bygherre:
N. Kochs Skole
Arkitekt:
Pro Arkitekter A/S
Areal:
310 kvm.
Byggesum: 
2 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2010 - marts 2011

N. Kochs Skoles gamle gymnastiksal er i dette projekt omdannet til en lys og flot multisal med en renovering i respekt for de gamle håndværkstraditioner og -detaljer.

- Renoveringen har taget sit udgangspunkt i et ønske fra skolens side om at kunne holde samlinger og fester med mere end 500 personer tilstede og med alle brandkrav opfyldt. Herefter er rummet fuldt ud anvendeligt til såvel idræt som fester, foredrag og andre formål, forklarer arkitekt Per Mikkelsen fra arkitektfirmaet Pro Arkitekter A/S og fortsætter:

- Dette udmøntede sig i etablering af de flotte nye flugtvejsudgangsdøre med buede overpartier, og da skolens bestyrelse blev mere og mere interesseret i at lave et flot rum uden at gå på kompromis med noget som helst i udførelsen, blev de nye døråbninger smykket med glaserede teglstensbånd for at genskabe mindelser om salens historiske byggestil, siger Per Mikkelsen.

Derfor blev der bl.a. isat de fire styks nye dobbelte døre med buede overpartier fra Ideal Combi med et stort lysindfald til følge.

- Da det gamle sportsgulv blev taget op, viste der sig, at der var en uforudset udfordring, idet der under trægulvskonstruktionen kun var lerjord og ingen terrændækskonstruktion tilstede. Der var tidligere åbnet et sted i den gamle gulvkonstruktion, og her var der beton, men det var så også det eneste sted, hvor der var beton under trægulvet. Men denne ekstraudgift til ny terrændækskonstruktion blev medtaget, således at den på forhånd projekterede gulvvarme kunne laves, fortæller Per Mikkelsen.

De akustiske forhold

De lydakustiske forhold blev løst ved at opsætte lydregulerende loftsplader Danoline Contrapanel type G1F samt ved at udføre en akustisk vægbeklædning på salens ene langside.

Denne akustiske væg bestod af et træskelet med 100 mm lydregulerende batts og herudenpå lydregulerende Moltonstof med en afslutning af brandlakerede asketræslister opsat med 30 mm luftmellemrum. Akustikvæggen blev samtidigt et meget flot rumelement, fremhæver Per Mikkelsen.

De glaserede teglsten kom fra Egernsund Teglværk og blev lavet i den samme farve som de eksisterende, gamle glaserede teglsten. Specialfremstillede blødstrøgne munketeglsten i overstørrelser blev leveret fra samme teglværk til renovering af kanterne på døråbninger med mere, og herefter opmuret af murerfirmaet Erik F. Qvist.

Tømrerfirmaet Dahlbjerg har stået for lofter, vinduer, gulve (Junckers 22 mm lakeret Ask) og opbygning af akustikvæg.

I salens ene ende har de dobbelte døre det funktionelle formål, at de som dobbelte lyddøre forbinder salen med skolens musiklokaler. Musikinstrumenter kan herved let trækkes ind i salen til teaterforestillinger og fester med videre. I salen er der endvidere opsat et lydanlæg i højkvalitet, således at der overalt er optimale lydforhold. Anlægget bruges både til foredrag, fester og leverer også musik til de gymnastiske træningsøvelser.

- Der må gerne spilles indefodbold i salen, idet et bandesystem kan opsættes foran glasdørene. Glasset i dørene er i hærdet glas, der ikke kan ødelægges af en fodbold. Lofterne er opsat på træunderlag, således at en fodbold eller håndbold skal sparkes meget højt og meget hårdt op i loftet for at ødelægge en plade, fortæller Per Mikkelsen.

Balkon i træ

De flotte gamle trækonstruktioner med balkonen i træ er genopmalet med laserende bejdse og fremstår herefter i et let skinnende udseende. Foruden salen er der også udført nye toiletrum til hhv. drenge og piger samt et tekøkken til brug for diverse arrangementer.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Publiceret kun på www.byggeplads.dk

Produktionsanlæg

Beauvais Pastella

En moderne spaghettiwestern

Skole

N. Kochs Skole

Den gamle gymnastiksal blev lys multisal

Offentlige kontorer

Statsfængslet Sønder Omme

Ny administrationsbygning svæver over skovbunden