Danish Crown

:
januar 2009
Genopbygningen af Danish Crown er blevet taget i brug i etaper – det har blandt andet stillet store krav til forsyningen, som hver gang skulle rettes til.
Opskæringsafdelingen kører igen på højtryk, efter at have befundet sig i midlertidige bygninger i ¾ år.
Et kig ind i kølerummet, som var et af de første rum, der blev taget i brug efter genopførelsen.
previous next

Et logistisk kæmpepuslespil

Sider

Byggefakta

Danish Crown
Langbro 7, Blans
6400 Sønderborg
Danmark

Bygherre:
Danish Crown
Bygherrerådgiver:
Cowi A/S
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Hovedentreprenør:
JCN A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Areal:
15000 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst

- Der har været en særdeles stram tidsplan, og der har været udfordringer undervejs med at implementere bygherres egne leverancer i form af kompleks procesudstyr. Endelig var forrige vinter, hvor vi arbejdede med at etablere råhuset, meget lang og hård, så vi er stolte over at have skabt et produktionsdygtigt slagteri af denne størrelse på rekordtid indenfor et forholdsvis stramt budget, uddyber Henning Moeskjær, der sammen med Rambøll og Aarhus Arkitekterne etablerede en fælles tegnestue i Aarhus for at detailprojektere det store byggeri.

Store tal

Der er tale om et projekt, som inklusiv produktionsanlæg løber op i godt 700 millioner kroner. For de penge er der blandt andet blevet flyttet 50.000 kubikmeter jord, tilkørt 1.500 vognlæs sand, lagt seks kilometer kloak og rejst 2.500 betonelementer i produktionsafsnittet og 550 i administrationsafsnittet, svarende til 20.000 tons. Betonelementerne er leveret og monteret af Spæncom A/S, der har leveret alle indvendige vægge, søjler og bjælker samt TTS tagelementer og sandwichfacader til slagtergangen og stalden. Spæncom Betonelement har, ligesom alle andre involverede, været udfordret på tid.

Tidspresset var også et tema for Byggefirmaet Mogens Lund A/S, der har stået for al in-situ beton til fundamenterne – 8.000 kubikmeter beton og 175 tons stål og mere end et års arbejde.

Opgavens omfang til trods er det lykkedes at etablere et funktionsdygtigt slagteri på godt og vel halvandet år. Faktisk kunne de første medarbejdere rykke ind i administrationen allerede et år efter første spadestik.

I dialog med landskabet

Aarhus Arkitekterne, der har skabt de arkitektoniske rammer for den komplekse virksomhed, har bestræbt sig på at skabe et byggeri, der visuelt spiller godt sammen med omgivelserne og det eksisterende landskab. Det samlede byggeri fremstår som en række bygningsvolumener – administration, produktion og vaskehal – der bindes sammen af en markant betonsokkel, som skaber en gennemgående horisontal linje i den 25.000 kvadratmeter store produktionshal, der ligger på samme niveau som basen under den svævende administrationsbygning.

Selvom der er tale om ret monumentale bygningskroppe, lykkes det ved hjælp af dette enkle arkitektoniske greb, og valget af facadebeklædning, at skabe et samlet kompleks, der fremstår med en klar identitet og som samtidig er i harmoni med omgivelserne. Bygningernes hvide stålbeklædning sender, sammen med den stringente planløsning, et signal om renhed og høje hygiejniske standarder.

Arkitekterne har også lagt stor vægt på at skabe gode arbejdsforhold, at få dagslyset ind i byggeriet og at skabe nærhed til attraktive udemiljøer, samtidig med at planløsningen både inde og ude sikrer optimale arbejdsgange. Slagteriets opbygning og placering på grunden giver en fleksibel indretning og muliggør på sigt udvidelser – et element, som var med til at overbevise bygherre om projektets vinderkvaliteter.

Dagslyset, og dermed mange vinduespartier, er højt prioriteret – ikke blot i administrationen, hvorfra man får udsigt over kunstigt anlagte søer og beplantning, der er med til at forankre byggeriet i landskabet, men også i produktionen, hvor udsynet til det fri er en væsentlig del af det gode arbejdsmiljø.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 5

Skole

A.P. Møller Skolen

Lineært læringsbyggeri

Domicil

Ambercon

Elementer ude og inde

Bolig og kontor

Amerika Plads

Facade på springtur

Butik

Bauhaus Hjørring

Bauhaus på langs

Produktionsanlæg

Danish Crown

Et logistisk kæmpepuslespil

Skole

Den Kreative Skole

Kreative rum under gavlhuse i Silkeborg

Uddannelsescenter

DKDM, Radiohuset

Nye toner i Radiohuset

Domicil

Esbjerg Godstransport

Godstransport i åbent land

Sport

Grenå Svømmehal

Svømmehallen i plantagen

Butikscenter

Greve Mega

Butikscenter i trafikalt knudepunkt

Domicil

Junget

Mennesker og maskiner

Distributionscenter

Jysk Centrallager

Logistik på højt niveau

Domicil

Metz

Skulpturelt domicil i Vedbæk

Sport

Morsø Sparekasse Arena

Mors mobiliserer

Bolig

Ny Hansborg

Individuelt etagebyggeri i maritimt miljø

Bilhus

P. Christensen bilhus

Cirkulært bilhus

Uddannelsescenter

Professionshøjskolen Metropol

Miljørigtig undervisningsfabrik

Butikscenter

Prøvestenscentret

Skarpe linjer til specialbutikker

Bolig og butik

Tårnby Have

Hvid modernisme i Tårnby

Kontorhus

Tectura

Industriel enkelhed i Brøndby

Butikscenter

Trekroner Center

En selvstændig by i byen