Sparekassen Hobro

:
maj 2010

Størstedelen af sparekassens nybyggeri strækker sig langs med gårdarealet.

Den oprindelige hovedbygnings facader fremstår urørte. Skærmtegl fra C2 Elements binder den klassiske hovedbygning, trappetårnet og tilbygningen sammen

Fra ankomstområdet med reception kigger vi ind i regnskabs- og administrationsafdelingen.

Ovalen øverst med værn fra Albia. Lofter, glasskillevægge og døre er monteret af Byggefirma Ole Grønlund.

Det ovale atrium skaber vertikalt overblik, når man træder ind gennem sparekassens nye hovedindgang.

Inderst i gårdrummet ses denne spindeltrappe leveret af smedefirmaet Albia A/S.

Automatikregulerede glasskodder fra Colt Nordic er en integreret del af husets klimastyring.

previous next

Sparekassen hænger sammen

Sider

Byggefakta

Sparekassen Hobro
Adelgade 44
9500 Hobro
Danmark

Bygherre:
Sparekassen Hobro
Bygherrerådgiver:
Tri-Consult A/S
Arkitekt:
Fjorden Arkitekter A/S
Areal:
9500 kvm.
Byggesum: 
52 mio. kr.
Byggeperiode:
juni 2008 - marts 2010

Glasskodder for vinduerne

Pælefunderingen var en bygherreleverance, der blev udført forud for projektets fagentrepriser, som er udført af en række nord- og midtjyske virksomheder. Foran vindues­partierne, som er leveret og monteret af DFE A/S, er der taget højde for solindfald med en original løsning. Colt Nordic har leveret ca. 500 kvm udvendig solafskærmning med bevægelige skydeskodder bestående af glaslameller, der styres automatisk via input fra udvendige lyssensorer. Glasskodderne skydes henholdsvis ind foran hinanden og til siden alt efter solens position på bygningens facade. Den automatiske styring regulerer både varme og lysindfald. Skodderne kan også køre med manuel betjening.

Gavlpartiet, der afslutter ny­bygningen mod nord, har en udkragning, som overdækker en kørevej til kældernedkørslen mod vest. Ovenpå er de to øverste etagers vinduesbånd trukket skråt ind i bygningen og giver plads til indadgående altaner.

Inderst i den gård, der er opstået mellem nybygningen og gågadekarreen, ses en ganske spektakulær flugtvejs-spindeltrappe leveret af smede­firmaet Albia I/S i Hobro. Det er nok begrænset, hvor mange borgere, som får den at se i det daglige, for gården er aflåst og sikret med chipbaseret adgangskontrol fra G4S. Inden for porten kører pengetransporter ned ad en rampe til den sikrede kælder, der også rummer depoter, teknikrum, parkering og medarbejderfaciliteter.

To hovedindgange

Bygherren ønskede to kunde­indgange til sit foryngede pengetempel. Befolkningen, og måske især den ældre del, er vant til at kunne gå ind fra torvet. Indenfor buedøren vil de fortsat kunne nikke genkendende til en farverig glas­mosaik som entréafskærmning, men ellers er det meste forandret i den statelige bygning, som engang rummede kundeekspedition og administration i stueplan og direktørbolig ovenpå.

De yngre og ofte mere fortravlede kunder parkerer typisk bilen bagved og haster ind gennem det nye indgangsparti, der afslutter den overdækkede fodgængerpromenade med et fremskudt, glasklædt trappetårn med elevator. Her går man en etage op for at komme ind i bankens grundplan, idet terrænet falder betragteligt ned mod havnen.

Når kunderne har passeret de indvendige skydedøre og kontantautomaten og kommer ind i ankomstrummet, bør de tage sig tid til at rette blikket opad og beundre det ovale atrium, der spidser til i et tilsvarende udformet ovenlys et par etager længere oppe. Det er Sparekassen Hobros nye hjerte, oplyst af Bogart pendler fra Sandlux A/S og flankeret af rundede Danogips skørter og antracitgrå etageværn med teaktræslister. Dem har Albia A/S også leveret tillige med hovedtrappen og den mindre del af de bærende konstruktioner, som er udført i stål. Disse stålkonstruktioner er især anvendt til at binde de gamle bygningsdele sammen med de nye.

Omfattende apteringsopgave

Den indvendige aptering er udført af Byggefirma Ole Grønlund A/S i Valsgård ved Hobro. Den omfatter gipsvægge og gipsskørter ved atrium og lofter i form af Danoline Contour med skjult skinnesystem, som i øvrigt også produceres i Hobro på Skandinaviens største gipsfabrik.

Ole Grønlund A/S har monteret indvendige Trehøje døre med Ruko besætninger. På 2. sal i nybygningen er der tre undervisnings- og konferencelokaler, som kan slås sammen til ét. Her har Ole Grønlund A/S monteret foldevægge med automatik med AB Consult og Besam A/S som underleverandører. Med i apteringen var desuden en række fuldglasvægge fra Skandi-Bo, som ruminddeler huset.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 2

Hotel og konference

Cabinn Metro

En klog mands værk

Domicil

Dansk Supermarked og Bilka

Kontorhus med dynamisk atrium

Kontorhus

Havneholmen Tower

Himmel­stræbende bæredygtighed

Sundhedscenter

Horsens Sundhedshus

Innovativt sundhedshus tegnet til mennesker

Butik

Ikea Aalborg

Ny Ikea i Ålborg Syd

Hotel og konference

Motel1

Automatiseret motel med svævende krop

Hospital

Odense Universitetshospital

Fra råhus til multi­funktions­hospital

Offentlige kontorer

Roskilde Rådhus

Et hus fuld af krinkelkroge

Shoppingcenter

Sillebroen Shopping

Bløde kurver til nyt shoppingcenter

Bolig og butik

Slagterigrunden, Fjordglimt

Slagterigrunden vokser til

Bolig

Slagterigrunden, Mellem Broerne II

Slagterigrunden vokser til

Pengeinstitut

Sparekassen Hobro

Sparekassen hænger sammen

Skole

Tingbjerg Skole

Ombygning danner skole

Kontorhus

Tronholmen 3

Under den gule bro

Kontorhus

Winghouse

Business class i Ørestad

Kontorhus

Zenit Company House

Kontorbyggeri i miljøets tegn