Moesgård Museum

:
marts 2014
Det ny Moesgård Museum ligger overfor den tidligere Moesgård herregård og er meget nænsomt placeret i landskabet med en skive, der vokse op af græsset. Bygningen har en klar identitet og vil begejstre bredt, når den åbner efteråret 2014.
Lamelafskærmningen af vinduerne er leveret af Jyllands Markisefabrik A/S. Afskærmningen er skræddersyet til Moesgård Museum.
Indgangspartiet er udført som en rampe, der kobler sig på den tilbagetrukne glasfacade. Et fint stisystem kobler sig til bygningen og de nære omgivelser.
Foyeren er et storslået rum, der indeholder mange funktioner. Arkitektonisk har stedet en robusthed i kraft af store linjer og smukke materialer.
Auditoriet er meget omhyggeligt designet med sans for både de arkitektoniske detaljer og de funktionelle krav, der er til rummet.
Lofterne i administrationen er fra Tripplex A/S, som har specialiseret sig i lofter med akustiske materialer.
previous next

Historien samlet under ét tag

Sider

Byggefakta

Moesgård Museum
Moesgård Allé 20
8270 Højbjerg
Danmark

Bygherre:
Moesgård Museum
Bygherrerådgiver:
DK2 Bygherrerådgivning A/S
Arkitekt:
Henning Larsen Architects A/S
Hovedentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Andre aktører:
Audio-Visuelt Centrum A/S, Fårup Betonindustri A/S, Spæncom A/S, Flos Scandinavia A/S
Areal:
15000 kvm.
Byggesum: 
345 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2011 - juni 2013

Indgangsrampen bliver en addition til bygningen og svækker ikke dens dynamiske formsprog. Under den skrånende betonstern er facaden trukket bag en række betonsøjler og dermed friholdt hinanden. En ‘betonboks’ med bl.a. skiftende særudstillinger er placeret i terrænet og forstyrrer derved ikke denne orden. Samlet set er facaderne fine kompositioner med balance mellem glaspartier og betonbokse, hvor der både er en tydelig differentiering mellem horisontale og vertikale elementer og en rumlighed i facadens dybde. Vinduespartierne er sorte med trærammer i gående partier, dog helt i træ indendøre. Jyllands Markisefabrik A/S har leveret solafskærmning til vinduerne. De er udformet i samarbejde med Henning Larsen Architects A/S. Den specielle løsning betyder, at hver enkelt af de vingeformede alu-lameller er tilpasset bygningen og bevæger sig i forhold til solens gang på himlen fra morgen til aften. Resultatet er meget æstetisk med lameller, der næsten falder i et med facaden og som samtidig opfylder de funktionelle krav.

Husets hjerte

Mødet med Moesgård Museum bag facaden er ganske enkelt overvældende. Det skrånende tag udgør en samlende flade for en foyer, der i virkeligheden er en serie sammenhængende rum med fælles imponerende loftshøjde.

Dagslyset kommer straks én i møde fra modsatte facade og accenturer dermed den tværgående akse i bygningen. Men foyerens struktur er mere kompleks end den er symmetrisk, hvilket gør det til et så mangfoldigt og levende rum. Dagslys kommer også ind fra syd, hvor der er adgang til en stor terrasse på græsfladen. Fra et skår i taget kommer lys ned langs en smuk insitustøbt betonskive. Fra foyeren er der direkte adgang til auditoriet og ind til særudstillingen. I samme plan ligger også museumsbutikken og caféen. Midt i bygningen kan man bevæge sig ned til den historiske udstilling med bl.a. Grauballemanden eller op til den antropologiske samling. Foyeren er altså et samlende rum hvorfra det er let at orientere sig.

- Store glaspartier i foyeren betyder også at man vil kunne se ned i udstillingen, hvilket yderligere udfordrer designerne bag de kommende udstillinger, fortæller kommunikationschef Bodil Jensen. - Den nye udstillingsbygning er blevet det, vi håbede på – godt og vel. Den har fundet sin naturlige plads i det gamle herregårdslandskab og tilføjer noget til stedet. Frem til museets åbning i oktober i år arbejdes der nu med opbygning af de nye udstillinger i de store, smukke rum. Her vil vi give nye vinkler på Danmarks historie fra stenalderen til middelalderen og et antropologisk syn på alverdens folkeslag, siger Jan Skamby Madsen, museumsdirektør

Raffinerede materialevalg

Interiøret i foyeren er præget af få, velvalgte materialer. På gulvet ligger norsk skiffer, som også er anvendt på de monumentale trapper midt i foyeren. Gulvet er robust, men også en smuk og levende flade. Det er en fin kontrast til de glatte betonflader og søjler. Særligt på trapperne opnår de en særlig æstetisk charme, når lyset rammer skifter-stenen.

De indvendige skillevægge i betonelementer er leveret af Fårup Betonindustri A/S. I alt 10.000 kvm. Brian Knudsen fra firmaet fortæller:

- Der har været ‘ekstreme’ brandkrav til vores elementer, hvilket blot har styrket firmaets kompetencer.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 1

Bilhus

Bin2bil

Mondænt udstillingsvindue

Bolig

Cirkelhuset

130 attraktive lejligheder uden skarpe hjørner

Domicil

Cult

New Yorker' råt og fleksibelt domicil

Skole

Ellebjerg Skole

64 år og stadig ung

Domicil

FN Byen

Forenede Nationer København

Plejecenter og genoptræning

Fremtidens plejehjem

Trivsel, tryghed og god pleje

Offentlige kontorer

Gentofte Genbrugsstation

Genrbrug på første klasse

Offentlige kontorer

Hjørring Rådhus

Et moderne rådhus springer frem

Produktionsanlæg

Hjørring Varmeforsyning

Besparelser i stor skala

Uddannelsescenter

Holbæk Seminarium

Omfattende renovering uden synlige spor

Kontorhus

Horsens Vand

Vandhus med rene former

Bolig

Lighthouse

Lighthouse - en succes der vokser

Museum

Moesgård Museum

Historien samlet under ét tag

Sport

Nakskov Svømmehal

Stilren svømmehal på plads i Nakskov

Parkeringshus

P Hus Levysgade

Smukt indpasset parkering

Skole

Tove Ditlevsens Skole

Skolerenovering med respekt for historien

Bolig

Vejgaard

Bedre bolig på alle plan

Uddannelsescenter

Vestfyns Gymnasium

Vel forberedt på fremtiden

Skole

Vibeengskolen

Energineutral folkeskole skabt til leg og indlæring