Fuglsang Kunstmuseum

:
maj 2008

De tre murstenskasser ovenpå museets ene fløj skaber et flot vartegn.

Forskellige moduler i bygningskroppen på Fuglsang Kunstmuseum skaber variation.

Loftet i den ældre samling er beklædt med guldbronze og refererer til Fuglsang Gods.

I pauserummet kan man slappe af og nyde naturen.

Overgangen mellem den ældre og den nyere samling markeres med lofter af gitterriste.

previous next

Kunst, kultur og natur i ét

Sider

Byggefakta

Fuglsang Kunstmuseum
Nystedvej 71
4891 Toreby
Danmark

Bygherre:
Bygningsfonden
Bygherrerådgiver:
Bascon A/S
Arkitekt:
Tony Fretton Architects, BBP Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
C.C. Brun Entreprise A/S
Ingeniør:
Alectia A/S
Andre aktører:
Schønherr A/S
Areal:
2500 kvm.
Byggesum: 
83 mio. kr.

Formningsrummet og foredragssalen ved siden af har begge store glaspartier med udsigt til den gamle forvalterboligs frugthave. Bag ved de offentlige samlinger er teknik, depotrum og adgang til førstesalen, hvor museets bibliotek og administration holder til. I administrationen er der tænkt på detaljerne. Alle kontorerne har glasvægge ud til gangen, så en del af glasvæggen ud til køkkenet er matteret. På den måde ses opvask og andet rod ikke af forbipasserende. Fra køkkenet har personalet også adgang til deres egen tagterrasse med udsigt over til Fuglsang Gods.

Referencer til godset

Selve udstillingssalene er delt op i tre afdelinger – tre sale til museets samling af ældre kunst, en stor sal til skiftende udstillinger og en stor sal til moderne kunst, som er delt op af en skillevæg i et stort kryds. Skillevæggen kan fjernes og ruminddelingen ændres, hvis der bliver behov for det.

I de tre sale til ældre kunst finder man mange referencer til Fuglsang Gods. Gulvet er i egetræ med samme parketmønster som findes på godset, mens loftet har ovenlys og et kassetteloft malet med guldbronze ligesom i godsets hovedsal. De tre udstillingsrum ligger en suite, og fra det første udstillingsrum er der frit gennemsyn ned til en flot gipsskulptur, som runder fløjene af. I andet udstillingsrum er museets samling for kunst på papir, mens det sidste rum rummer museets afstøbningssamling. Her er valgt en dyb klassisk gul farve på væggene, der minder lidt om den gule farve på Thorvaldsens Museum.

- Hvis man har hvide vægge, virker afstøbningerne beskidte og i stedet for at se på kunstværket, tænker folk kun på, at de er beskidte. Med gule vægge fokuserer folk på afstøbningen i sig selv, forklarer museumsdirektør Anne Højer Petersen.

Udover de tre afdelinger er der også fire små lommer, hvor kun et enkelt værk og måske et par skitser er udstillet. I lommerne kan publikum læse en mere udførlig beskrivelse af kunstværkerne end inde i de større sale, hvor der hænger flere malerier. Udstillingslommerne er beregnet på de gæster, som gerne vil dykke ned i kunsten og fordybe sig i et enkelt kunstværk.

Lys og lyd

Fra den ældre samling kan man gå til pauserummet eller tværs gennem korridoren til den moderne samling eller særudstillingssalen. Overgangen fra den ældre samling til nyere kunst markeres arkitektonisk med egetræsgulve i et andet mønster og lofter af gitterriste.

En del af de indvendige trædøre er leveret af Trehøje Døre, som har leveret BD-30 og BD-60 døre til byggeriet. I særudstillingen er der særlige indbrudssikrede Skafor Rød-døre – en stor fordel i et rum, der skal kunne rumme kostbare samlinger fra hele verden. Der er også brandsikret mellem udstillingsrummene og administrationen på førstesalen, så en eventuel brand vil have svært ved at brede sig.

I gangarealerne og i særudstillingsrummet er der placeret 50 mm tykke lydabsorberende akustikplader i model Industri Modus fra Ecophon. Pladerne sidder oppe ved konstruktionen, så de ikke er synlige for publikum. Tømrerarbejdet er udført af hovedentreprenør C.C. Brun Entreprise, som selv har udført al betonarbejde og tømrerarbejde på projektet. En af de store udfordringer for C.C. Brun Entreprise har været at lave ovenlyskonstruktionen, hvor man kan skrue op og ned for dagslyset, og samtidig undgå at direkte dagslys rammer de lysfølsomme malerier. En opgave som er blevet løst ved dels at sætte et aluminiumsgitter i loftet, som giver et ensartet diffust lys i rummet og ved at sætte indvendige solafskærmninger ved de store lyskasser.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 1

Domicil

Brightpoint

Skarpe volumener og skiftende facader

Domicil

Deloitte

Rummeligt atriumhus

Kontorhus

Energinet.dk

Svævende domicil til Energinet.dk

Bolig

Firkløverparken

Fleksible kvalitetsboliger i Firkløverparken

Museum

Fuglsang Kunstmuseum

Kunst, kultur og natur i ét

Domicil

Heden & Fjorden

Funktionalitet frem for alt

Offentlige kontorer

Hillerød Rådhus

Den moderne sognegård

Hospital

Højbakkegård

De store dyrs hospital

Domicil

J. Kruuse A/S

Effektivitet møder nordisk elegance

Bolig

Kidholm

Sydhavnens nye facader

Transportcenter

Leman

Transportcenter med hightech

Domicil

Lyreco Danmark

En velsmurt maskine

Butikscenter

Middelfartvej

Stærke kædebutikker og luksuriøs fitness

Domicil

NNIT

Åbent hus

Kulturcenter

Skuespilhuset

Et hjerte af sten

Sport

Sydthy Kurbad

Vestjysk forkælelse under stjernehimlen