Vadehavscentret

:
marts 2017
Vadehavscentret - Den indre gård

I den indre gård, hvor gæsterne kan søge ly og læ for vestenvinden, bliver der anlagt en tundrahave.

Vadehavscentret - Ankomstfacaden

Ankomstfacaden mod nord har et skarpt skåret snit og trækker sig på den måde tilbage, så der skabes en overdækket boardwalk, der leder hen til bygningens nye hovedindgang.

Vadehavscentret - Beklædningen

De eksisterende bygninger er blevet beklædt med Robinia-lister, som patinerer smukt ligesom tækkerørene.

Vadehavscentret - Tækkerørene

Der er anvendt ikke mindre end 25.000 bundter tækkerør og 36 km Robinia-lister til Vadehavscentret i Vester Vedsted.

Vadehavscentret - Udstillingsdesignet

Udstillingen i Vadehavscentret fortæller den enestående historie om vadehavet og de millioner af trækfugle, der hvert år gæster området. Her en kunstnerisk fortolkning af fænomenet sort sol. Det er Johansson & Kalstrup, der har stået for bygherrerådgivningen i forbindelse med udstillingen. For udstillingsdesignet står Jac Studio og No Parking.

previous next

Vadehavscenter med wow-effekt

Sider

Byggefakta

Vadehavscenter med wow-effekt
Okholmvej 5
6760 Ribe
Danmark

Bygherre:
Esbjerg Kommune
Bygherrerådgiver:
Fuldendt, Rådgivende Ingeniører
Totalrådgiver:
Dorte Mandrup Arkitekter ApS
Arkitekt:
Dorte Mandrup Arkitekter ApS, Marianne Levinsen Landskab ApS
Hovedentreprenør:
Bo Michelsen A/S
Ingeniør:
Anders Christensen Rådgivende Ingeniører ApS, Steensen Varming ApS
Areal:
2800 kvm.
Byggesum: 
53 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2015 - december 2016

– Vi har med vores løsninger først og fremmest tilstræbt at underbygge de arkitektoniske principper. Det er bl.a. gjort ved skjult fremføring af så mange installationer som muligt. I de nye udstillingsarealer har vi i forbindelse med gulvvarmeslangerne, der er indstøbt i betondækket, f.eks. etableret en række rør til fremføring af el- og it-kabler, som skal bruges til kommende udstillinger, fortæller Christina Boysen, der er marketing- og kommunikationschef hos Steensen Varming.

– De nye bygninger er opført i lavenergiklasse 2015 uden brug af aktive tiltag. Der er etableret et jordvarmeanlæg, som forsyner både nye og gamle bygninger, så der opnås en højere energieffektivitet med mulighed for frikøling i udstillingsbygningen via veksling med jordvarmeslangerne, forklarer Christina Boysen, der understreg­er, at resultatet er et funktionelt center med optimalt indeklima.

Form og funktion

Den nye tilbygning, der skal rumme den store udstilling om trækfuglene og Vadehavet, er skabt som et stort, højloftet, rumligt forløb, uden generende søjler, men med karakterfulde taghældninger, som sammen med de ikkebærende vægges placering giver optimale muligheder for udstillingsarkitekterne.

Ligesom arkitektur og landskab indgår i en tæt dialog, har der fra starten været en meget tæt dialog mellem Dorte Mandrup Arkitekter og udstillingsarkitekterne.

– Rummene er udformet, så udstillingen bliver optimal. Ramme og indhold kommer ganske enkelt til at understøtte hinanden, fortæller Dorte Mandrup, der har været sig meget bevidst om, at de ikke blot har skabt en formidlingsbygning, men også en bygning, som indgår i en global sammenhæng, fordi trækfuglene jo altid er på vej videre, og at Vadehavscentret i den sammenhæng blot er et punkt i verden.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 1

Sport

Club Danmark Hallen

Forladt ruin blev levende sportsmekka

Bolig

Frihavns Tårnet

Betonbegejstring

Domicil

Ingeniørernes Hus

Alt udsolgt i IDA

Ungdomsbolig

Kollegieboliger Sølvgade

Sølvgades ungdomshus

Hospital

Ny Psykiatrisk Afdeling, Vejle Sygehus

Psykiatrisk hospital i klyngehuse

Kontorhus

OfficePark Søborg

Fleksibelt flerbrugerhus med grøn profil

Domicil

Per Aarsleff

Luftigt og landskabeligt landmærke

Sport

Royal Arena

Gallahallen

Bolig

Schades Have

Noget for øjet

Bolig

Strandpromenaden

Moderne punkthuse på promenaden

Bolig

Teglporten, Teglholmen Øst

Kanalbyen, afsnit 2

Kulturcenter

Vadehavscentret

Vadehavscenter med wow-effekt

Ungdomsbolig

Visionsvej, Plus Bolig, afd. 23

Ungdomsboliger med fabriksreference