Naturkraft

:
august 2020
Naturkraft - volden

På de 50 hektar uden for volden kan de besøgende opleve otte forskellige naturtyper, der repræsenterer hele Vestjylland.

Naturkraft - kuppel

I den ene af tre kupler kan man opleve et egetræ, der simulerer årets cyklus og illustrerer, hvordan stammen trækker vand og næring. I en anden kuppel reagerer himlen på forurening.

Naturkraft - ETFE-folien

ETFE-folien på hovedbygningens facade og tag er gennemsigtig og dermed en reel konkurrent til glas.

Naturkraft - markiser

De indvendige ovenlysmarkiser er leveret og monteret af Jyllands Markisefabrik. Alle markiser er automatisk styret.

Naturkraft - hovedbygning

I hovedbygningen er der opført tre sølvgrå oplevelseskupler i valsede jernprofiler. Den største er cirka ti meter i diameter.

Naturkraft - kile

Hovedbygningen er kilet ind i ringvolden med samme form som et stykke lagkage. I volden finder man også en bygningsdel opført i beton uden vinduer. Den rummer blandt andet garderobe, køkken, tekniske installationer og elevator op til volden.

Naturkraft - indgang

Oplevelsescentret Naturkraft handler om at se, mærke og forstå naturen.

previous next

Kraftfuldt oplevelsescenter

Sider

Byggefakta

Naturkraft
Naturparken 10
6950 Ringkøbing
Danmark

Bygherre:
Ejendomsfonden Naturkraft
Bygherrerådgiver:
Niras A/S
Arkitekt:
Thøgersen & Stouby ApS, Hune & Elkjær A/S
Hovedentreprenør:
Hansen & Larsen A/S
Ingeniør:
Fuldendt, Rådgivende Ingeniører
Andre aktører:
SLA arkitekter A/S, Egetæpper A/S, Spæncom A/S
Areal:
5500 kvm.
Byggesum: 
275 mio. kr.
Byggeperiode:
november 2017 - april 2020

– Med integreret byggeri får vi de praktiske erfaringer med allerede i projekteringsfasen. Det handler om, hvad der kan lade sig gøre på en byggeplads, og i hvilken rækkefølge det skal ske. Men anvendelsen af integreret byggeri forudsætter, at ansvarsfordelinger er lagt fuldstændig fast, og at underentreprenører er udpeget og med lige fra starten af projekteringsarbejdet, siger Hans-Henrik Høj Nielsen.

Fuldendt har samarbejdet med arkitekterne Hune & Elkjær og diverse underentreprenører om projekteringen af Naturkrafts hovedbygning, ligesom virksomheden har forestået projektering af landskab og anlægsarbejde uden for volden. Det er sket i samarbejde med landskabsarkitekterne fra SLA.

– De har taget sig af det visuelle, mens vi har leveret ingeniørydelser. Der er tale om et naturområde, hvor der skal løbe meget vand, og vi har i fællesskab dimensioneret søer og vandløb. Desuden har vi arbejdet med stier, veje og parkeringsanlæg, forklarer Hans-Henrik Høj Nielsen.

Sammen med hovedentreprenøren og landskabsarkitekten har Fuldendt også dimensioneret den kæmpemæssige ringvold. Byggematerialerne til volden er hentet fra grunden, hvor der blev gravet ud til søer og vandløb. Fuldendt har desuden taget sig af miljøansøgninger, miljøgodkendelser og udvendige kloakker.

842 tons dæk

Til etageadskillelsen mellem de tre etager i hovedbygningen er der anvendt huldæk og massive dæk fra Spæncom.

– Vi har fremstillet dækkene på vores fabrik i Aalborg og transporteret dem til byggepladsen ved Ringkøbing, fortæller Adin Djedovic, der er tegner og projektleder hos Spæncom.

Leverancen omfattede i alt 462 tons massive dæk og 380 tons huldæk.

– Vi har leveret dækkene til Industri Beton, der er vores kunde på projektet. Naturkraft er et specielt byggeri, og dækkene er specifikt fremstillet til opgaven, men naturligvis i henhold til Spæncoms standarder, forklarer Adin Djedovic.

Nødvendig solafskærmning

Med facade og tag udført i det transparente ETFE-folie er der behov for en effektiv solafskærmning i Naturkrafts hovedbygning. Der skal skærmes for både lysindfald og solens varmestråler, og det er Jyllands Markisefabrik, som har leveret og monteret løsningen i form af indvendige ovenlysmarkiser.

– Sollyset strømmer jo uhindret ind i bygningen, og derfor er det nødvendigt med afskærmningen. Den er en forudsætning for, at vi kan tilbyde de ønskede rammer til vores gæster og ansatte, og vi er meget tilfredse med den løsning, der er leveret, siger Naturkrafts administrerende direktør, Peter Sand.

I første omgang blev der kun monteret ovenlysmarkiser på bygningens stueplan. Det viste sig dog hurtigt, at det ikke var tilstrækkeligt, da der også blev meget varmt på førstesalen.

– Vi blev derfor tilkaldt på ny, og i juli monterede vi ti markiser på førstesalen, siger Peter Johansen, der er salgs- og projektleder ved Jyllands Markisefabrik.

Automatisk styret

Han fortæller, at den samlede afskærmning dækker et areal på cirka 250 kvm, og at alle markiser er automatisk styret. På stueplan kører markiserne oppefra og ned, mens det forholder sig modsat på førstesalen. Her skal der over vinduerne være plads til oplevelsescentrets højtalere, og markisernes kassetter med motor og dug er i stedet monteret bag de eksisterende udstillingsmontrer.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2020 nr. 3

Bolig

Carlsbakken

Ny boligtrekant på Hillerøds campusområde

Skole

Dalby Skole og Gymnastikforening

Farverig skole bindes sammen

Bolig

Digterparken

Lejeboliger i lyst og luftigt teglbyggeri

Hospital

DNV Gødstrup Psykiatrisk

Psykiatrien er åben

Bolig

Frimærket

Frimærket i Herlev – en frankering på 145 millioner

Bolig

Greensquare Garden

Bæredygtige boliger nær Amager Strand

Bolig

Herning Sky

Høje Herning

Bolig

Karetmagerlunden

Bæredygtig byudvikling

Kulturcenter

Naturkraft

Kraftfuldt oplevelsescenter

Bolig

Studiohouse

Det nye Gellerup

Bolig

The Residence CPH

Afdæmpet elegance ved vandet