Skou-bygningen, Aarhus Universitet

:
december 2018
Skou-bygningen, - autoklave

Gulvniveau-autoklave til sterilisering og inaktivering af utensilier og dyre stalde. Getinge Danmark har leveret autoklaver og vaskemaskiner til Skou-bygningen som en komplet løsning, der sikrer sterilt udstyr til de mange laboratorier og dyrestalde.

Skou-bygningen - atrium

Atriet, som forbinder de to bygningsfløje, er meget elegant indrettet med møderum i glas og vægge beklædt med finér. Trappens detaljering understreger dens betydning.

Skou-bygningen - vægge

Vægge beklædt med egetræs­finér er et gennemgående, arkitektonisk element i atriet og kernerne placeret midt i fløjene. De bløde flader og afrundede vægge giver et fint modspil til de ellers kliniske forhold.

Skou-bygningen - facade

Skou-bygningen er Institut for Biomedicins nye forskningsbygning, som er sammensat af to slanke bygningsfløje, som er bundet sammen af et smukt atrium.

previous next

Biomedicinske bygningslænger i gule tegl

Sider

Byggefakta

Skou-bygningen, Aarhus Universitet
Høegh-Guldbergs Gade 10
8000 Aarhus C
Danmark

Bygherre:
Bygningsstyrelsen
Arkitekt:
Cubo Arkitekter A/S
Ingeniør:
Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Andre aktører:
TL Byg A/S, NCC Construction Danmark A/S, Brøndum A/S, Møller & Grønborg, Jørgen Friis Poulsen A/S
Areal:
10150 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
april 2016 - oktober 2018

– Markiserne har vi placeret med en lille afstand til facaden, hvorved der opstår et fint skyggespil. Endnu en vigtig detalje!, fortæller arkitekt og partner, Bo Lautrup, fra Cubo Arkitekter.

Foranderligt atrium

Indgangsniveauet har gulv i gule klinker, der fortsætter på trapperne og på underetagen, som er delvist i terræn, og hvorfra der er udgang til en sydvendt terrasse. Klinkens klassiske farve og form slår tonen an. Vi er på Aarhus Universitet.

Atriet i husets højde er til gengæld ikke et gennemgående tema og en af årsagerne til, at netop dette projekt vandt. Midt i atriet løber trappen mellem etagerne og binder huset sammen. Dækket er skåret fri på skift op igennem huset, hvorved rummet opleves meget komplekst og levende. To glastårne med mødelokaler går op igennem atriet, og reflekterer lyset, der kommer fra de åbne gavle og glastaget mellem de to bygningsfløje.

Tynde, hvide gardiner i mødelokalerne giver privathed til mødesituationen, men gardinernes varierede placering bidrager også til et atrium i konstant foranderlighed. Glastårnene har rundede hjørner, som er en elegant detalje. En fin nyfortolkning af kurvede former, som er et gentagende motiv i Universitetsparken.

Atriet er et offentligt tilgængeligt rum i modsætning til resten af bygningen, som kræver særlig adgangstilladelse. Atriet spiller rollen som stedets møde med omverdenen på en meget overbevisende måde. For forskerne i huset, som typisk arbejder fordybet i laboratorier eller ved kontorarbejdspladser, er atriet også rumligt en flot modsætning, hvor etager og bygningsfløje udveksles.

Bygningen er struktureret på en både logisk og fleksibel måde. Laboratorierne er samlet i den østlige og nordlige side af begge fløje, og kontorzonen er tilsvarende (spejlet over atriet) placeret langs den vestlige og sydlige facade i begge fløje. Dette er praktisk i forhold til hygiejneforhold, men giver samtidig mulighed for overlap og fleksibilitet.

Moderne indretning og udstyr

I bygningslængernes midterzone ligger kerner indeholdende elevatorer, trapper, toiletter, service- og teknikrum. Disse kerner er klædt i egefinér, ligesom atriets vægge, og trækker indtrykket væk fra de meget kliniske forhold. Vinylgulvene er også, bortset fra klinker nederst, de samme på gange, laboratorier og kontorer for at skabe helhed, fleksibilitet og undgå for mange overgange.

Skou-bygningen er arkitektonisk fremsynet med stor fleksibilitet og smukke, moderne rammer for forskere fra hele verden. De mange laboratoriearbejdspladser kræver også en fremsynet indretning med de helt optimale forhold omkring indeklima og hygiejne.
Til Skou-bygningen har Getinge Danmark A/S leveret 15 autoklaver og seks vaskemaskiner. Udstyret er blevet leveret som en komplet løsning, der har krævet et tæt samarbejde med rådgivere og de udførende entreprenører.

– Det kræver god timing at indpasse maskinerne løbende med opførelsen af bygningen og de tilhørende installationer, fortæller Christian Muro fra Getinge Danmark. Getinge er en af verdens største producenter af autoklaver og har meget erfaring i at levere udstyr til forskningsenheder, der kræver høj sikkerhed i sterilisering af laboratorieudstyr og dyrestalde.

Indretningen af atriets møderum, lounge, kantinen og kontorarbejdspladserne har Cubo Arkitekter også stået for.

Med sikker hånd er der samlet en designmanual med udvalgte gedigne og enkle møbler, der understøtter stedets internationale relationer og de arkitektoniske linjer for Skou-bygningen.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 6

Skole

Grøndalsvængets Skole

Røddernes skole

Bolig

Havnefronten Horsens etape 1

Punkthuse med fjordkig

Sport

Herning Isstadion

Isstadion med mere komfort

Bolig

Krøyer Hus

I bryggerens ånd

Domicil

Nexus CPH

Knudepunktet ved byens port

Bolig

Risskov Engpark

Tegl skaber homogen helhed

Uddannelsescenter

Roskilde Festival Højskole

Farveflirt i Rockmagnetens kreative midtpunkt

Bolig

Rylevej

Facadeleg i rækkehuse

Shoppingcenter

Salling Rooftop

Urban bypark med skywalk

Forskningscenter

Skou-bygningen, Aarhus Universitet

Biomedicinske bygningslænger i gule tegl

Bolig

Sophieholmen

Funkislook med kig til sundet

Bolig

Vølunden

Fokus på fællesskabi Holbæk-boliger