Befri os for byggesags-bureaukratiet

Den nuværende behandling af byggesager er alt for sløv - få den nu effektiviseret

En behandling af en helt almindelig byggesag med et parcelhus kan i nogle kommuner taget op til et halvt år, og samtidig er gebyrerne for behandlingen af byggesagen steget med næsten 70 procent på to år. Altså dyrere og dårligere service.

Dertil kommer det problem, at kommunerne ikke fortolker de tekniske bestemmelser i byggelovgivningen på samme måde - og derfor kan virksomheder opleve, at det ikke er muligt at opføre to ens bebyggelser i to forskellige kommuner, fordi den ene kommune f.eks. stiller andre krav til bygningens indretning end den anden .

Det siger sig selv, at en sådan mangel på effektivitet er en uheldig bremse for byggeriet - hvilket vi slet ikke har brug for i øjeblikket. Vi har tværtimod brug for mere byggelyst, og den skal ikke kvæles af unødigt bureaukrati.

Derfor skal vi gøre som regeringens Vækstforum har foreslået, nemlig at samle al teknisk byggesagsbehandling i nogle få centre. Kommunen skal  fortsat tage sig af den lokale, bebyggelsesregulerende byggesagsbehandling, men det kan overvejes, om der skal etableres en såkaldt udfordringsret, så bygherre på kommunes regning kan få andre til at gøre byggesagen klar til afgørelse, såfremt kommunen ikke har afsluttet sagsbehandlingen inden for en fastsat tidsfrist efter at have modtaget en fyldestgørende ansøgning.

Lad os håbe, at den politiske behandling af forslaget fra Vækstforum ikke er ligeså langsommelig, som behandlingen af en byggesag....