Sydfyns Elforsyning

Sydfyns Elforsyning har leveret strøm til Svendborg og nærmeste opland siden 1906.

Siden 2007 har Sydfyns Elforsyning tumlet med planer for opførelse af et nyt domicil. For halvandet år siden blev overvejelserne omsat til byggeri, da første spadestik blev foretaget. Og i oktober 2012 kunne de 100 medarbejdere rykke indenfor i de nye rammer.

Domicilet er placeret tæt ved den sydfynske motorvej og er således den første bygning, som bilister på vej mod Svendborg stifter bekendtskab med.

Domicilet ligger i et stærkt kuperet terræn mellem motorvej og jernbane. Det har givet både nogle udfordringer og ikke mindst nogle spændende muligheder.

Grønt byggeri

Domicilet er anlagt, så det virker, som om det vokser ud fra skråningen. En effekt arkitekten har været meget bevidst om.

Bygningen har græstag, forsynet med solcelle jordvarme. Miljø og bæredygtighed er tænkt ind i projektet, samtidig med, at der har været en økonomi at tage hensyn til.

- Da vi satte projektet i gang udfærdigede vi en ønskeseddel, hvor vi formulerede vores ønsker til det nye domicil, fortæller Jesper Hedemark Hansen, Sydfyns Elforsyning.

- Derefter lagde vi et budget for byggeriet og sendte det i en såkaldt ‘omvendt licitation’. Hvad kan vi få for 75 millioner kroner?

Et stort V

Det blev MT Højgaard A/S, der fik opgaven i hovedentreprise og med Rambøll Danmark A/S som totalrådgiver. I et tæt samarbejde med bygherren, Sydfyns Elforsyning, var det herefter opgaven at styre byggeriet og samarbejde med de mange forskellige underentreprenører.

Domicilet er tegnet af C & W Arkitekter A/S fra Svendborg, og set fra oven ligner det et stort ‘V’, der fra nord vokser frem af skråningen mod syd i to fløje, der forenes af den store forhal, der på imponerende vis forener domicilet som en helhed.

Besøgende bliver mødt af en stor, indbydende glasfacade, forsynet med solceller. Indenfor venter den store forhal, der rækker op gennem alle domicilets tre etager, som et stort åbent rum, der forekommer at give frit udsyn til alle dele af bygningen.

Et imponerende trappeparti leder vej til hver etage. De to fløje er desuden forbundet med imponerende gangbroer, der forekommer at hænge frit ned fra loftet.

Ved nærmere øjesyn får man øje på de solide stålkonstruktioner, der holder broerne. Et solidt stykke smedearbejde, udført af Rødekro Smedie A/S. En opgave, der bestemt var en af de mere specielle.

Træ importeret med omhu

Når man betragter bygningen fra gangbroen bemærker man, at gulvene i forhallen, på trapperne og fællesarealer er beklædt med mørk-grå skifer. I kontorerne og i mødelokalerne er gulvene beklædt med stavsparket i teaktræ. Det gav en særlig udfordring for leverandøren, Woodfloor A/S fra Rudkøbing.

- Teaktræ er en tropisk træsort, og det stiller særlige krav, fortæller Henrik Andersen, direktør i Woodfloor A/S.

- Træet er importeret fra Indonesien og har den højeste certificering, FSC-certificeret 100 procent og opfylder dermed de strengeste krav til bæredygtighed.

Imponerende akustik

Trods forhallens imponerende dimensioner er det påfaldende, hvor god akustikken er. Ingen rungen eller ekko. Det skyldes både måden trægulvene er monteret, med en særlig lyddæmpende type lim.

Men også vægbeklædningen, leveret af virksomheden Gyproc A/S fra Kalundborg, bidrager til den gode akustik.

- Vi har anvendt XR-Gyproc gipsplader, der både er lyddæmpende og samtidig gør det muligt at anvende en mindre mængde mineraluld til isolering, fortæller konsulent Per Lerberg, Gyproc A/S.

- Til montering har vi anvendt en ny type hjørnepartelprofiler, der er limet fast. Det giver et bedre og mere solidt resultat end de metalskinner, vi tidligere har anvendt.

Inderst i domicilet

Når man løsriver sig fra den forhal og bevæger sig gennem de to fløje, de to ben i det store V, ser man velindrettede kontorlandskaber, vekslende med mindre enkeltmandskontorer og mødelokaler.

Det er værd at bemærke niveauforskellen i de to fløje. Arkitekten har udnyttet niveauforskellene i terrænet således, at der i den vestlige fløj er en etage ekstra. Denne fløj rækker også en anelse længere mod syd end den østlige.

I bunden af bygningen, der hvor den nærmest ‘vokser ud af skråningen’ kan man tage elevatoren ned i kælderetagen. Undervejs passerer man en af de mange lagerbygninger, der tilsammen udgør 500 kvm af domicilets i alt 5.500 kvm.

I bunden af bygningen finder man det imponerende teknikrum, hvor alle installationer er samlet.

Alene ventilationsanlægget er en imponerende størrelse. Man bemærker også de synlige dele af det omfattende jordvarmeanlæg, der sammen med solcellerne på sydfacaden forsyner bygningen med energi. I terrænet er nedgravet ikke mindre end 10,4 kilometer jordvarmeslanger.

De indgår i det imponerende system, der både opvarmer og nedkøler bygningen. Der stilles ganske betydelige tekniske krav til at indrette et byggeri, så det er bæredygtigt og lever op til 2015-kravene og placerer byggeriet i energiklasse 1.

Sydfyns Elforsyning har været bygherre på:

Læs også nyheder om Sydfyns Elforsyning: