Riv ikke huset ned, men få en ny energirigtig teglfacade med nyt tegltag

Nyt byggekoncept gør det muligt at få en total energirenovering, komplet ny teglfacade i moderne farver, nyt tegltag inkl. døre og vinduer samt nyt tag uden at skulle gå fra hus og hjem.

Tusindvis af danske boligejere står med et ”gammelt” hus, slidt af tiden og opført i materialer som nærmer sig eller allerede har passeret sidste salgsdato. Dilemmaerne er mange:

Skal jeg sælge og overlade problemerne til den nye ejer?
Skal jeg rive huset ned og bygge et nyt?
Kan jeg renovere og få en ny teglmursfacade og nyt tegltag uden at blive ruineret?
Hvordan får jeg det finansieret?

”Vi bliver dagligt kontaktet af boligejere, som står i dette dilema. De har læst i avisen, at det billigste er at rive huset ned og bygge nyt. Mange boligejere står med udfordringen, hvis jeg river mit hus ned, så er min værdi jo væk! Derfor ringer de for at finde andre løsninger” fortæller direktør Tommy Bisgaard, Kalk- og Teglværksforeningen.

For knap 2 år siden igangsatte Kalk- og Teglværksforeningen sammen med Teknologisk Institut, Randers Tegl, Thyholm Murer, Møller Nielsens Tegnestue og Ekolab et projekt med det formål at undersøge, om man kunne energirenoverer boligen i alle facader (dvs. facader inkl. døre og vinduer, samt taget som er husets 5. facade) uden at skulle gå fra hus og hjem.

”Det med at gå fra hus og hjem er både i økonomisk forstand og helt praktisk. Med det nye koncept kan man bo i huset under hele totalrenovering og omkostningen kan for mange boligejere finansieres af kreditforeningen” siger Tommy Bisgaard.

I Thyholm stod der en 50’er 1½ plans villa opmuret i gule mursten og med fuld kælder. Familien ville blive i boligen og man valgte derfor at lade huset renoverer efter det nye koncept.

Først rev man formuren ned (den udvendige del af facaden), og man fjernede den gamle dårlige isolering.

Herefter opførtes en ny, slank formur i teglmursten i form af 78 mm mursten med nye moderne isoleringsmaterialer. En slank formur betyder, at man kan opfører facade på det eksisterende fundament med plads til mere isoleringsmateriale uden at skulle flytte på kloak, vandledning, strøm mv.

Der anvendes en ny højeffektiv isolering, som ikke kræver så meget plads som traditionel isolering, men har en højre isoleringsevne. For at gøre muren stærk indbygger man normalt stålsøjler, men moderne materialer og teknik gør det muligt at erstatte stålsøjlerne med EPS-søjler som både isolerer og gør muren endnu stærkere.

Det er disse materialer, som gør det muligt at opføre en slank mur, der endog er stærkere og bedre isolerende. Metoden betyder også, at man kan bo i huset, mens renoveringen foregår. Alt arbejdet foregår udvendigt.

”De nye teglsten øger kun den samlede tykkelse af en ældre mur med op til 5 cm. I kombination med isoleringen øges facadens isoleringsevne i mange huse fra 1960 – 1980 til en grad, der svarer til et nyopført hus efter minimum BR2015 standard”, fortæller direktør for Kalk- og Teglværksforeningen, Tommy Bisgaard.

I Thyholm blev taget, samtlige facader inkl. døre og vinduer samt isolering udskiftet. For kun lidt over 650.000 kr. fik ejerens hus et helt nyt og moderne look uden at skulle flytte og med et lavere energiforbrug. Hele renoveringen kunne finansieres i huset friværdi og familien kunne blive i hjemmet.

bygitegl.dk kan du ganske gratis downloade folder om projektet, samt de rapporter som er udarbejdet i forbindelse med projektet.

Faktaboks:

Partnerne i projektet er:
Teknologisk Institut
Randers Tegl
Thyholm Murer
Møller Nielsens Tegnestue
Ekolab
Kalk- og Teglværksforeningen
 

Yderligere informationer: Direktør Tommy Bisgaard, Kalk- og teglværksforeningen, Telefon: 3332 3434 eller Mobil: 5124 5424. E-mail: kalktegl@mail.dk

Kalk- og Teglværksforeningen har eksisteret siden 1893 og repræsenterer danske producenter af f.eks. teglmursten, kalksandsten, tegltagsten, letklinker, porebeton, mørtler og kalkprodukter. Kalk- og Teglværksforeningen er med til at fremme information og uddannelse inden for foreningens område, samt at støtte forskning og udvikling inden for produktion og anvendelse af medlemmernes produkter. For yderligere information om foreningen: www.kalk-tegl.dk

Denne artikel er publiceret af Danske Tegl i kategorien

Flere artikler fra Danske Tegl

Danskerne vælger det smukke klassiske og holdbare tegltag

Der er fuldt blus på boligsalget og tendensen er fortsat klar, flertallet af danskerne foretrækker et muret hus med tegltag. Blandt...

Ny teknologi og gammel viden giver arkitekter nye muligheder for at bygge æstetisk murværk i store højder

Et nyt projekteringsværktøj kombineret med historiske murertraditioner åbner nu op for en helt ny verden af kreative løsninger for...

Teglbranchen accelererer på innovation!

Nye vinde blæser hos de danske teglværker og mørtelproducenter, hvor innovation for alvor står højt på dagsordenen.Et tydeligt bevis på...

Flere boligkøbere vil have bæredygtig kvalitet

Bæredygtighed og godt håndværk har i mange år stået stærkt hos danskerne, og nu begynder også boligkøberne for alvor at tænke bæredygtighed...

Teglbranchen kræver miljøvaredeklaration fra ”vugge-til-grav”

De nye EPD miljødeklarationer, som bygger på fælleseuropæiske normer, og som beskriver, hvor meget et givent produkt belaster miljøet,...

Bæredygtigt og sundt skolebyggeri hitter

Den ny trend inden for skolebyggeri er bæredygtige skoler, hvor bygherren har fokus på byggematerialer, der skaber ren luft, mindre støj og...