Planlagte byggeinvesteringer på 860 mia. kr. i Stockholm

Astronomiske 860 mia. kr. er beløbet på planlagte investeringer i Stockholm frem til 2040

Kim Sejr, journalist(Stockholm)

I øjeblikket er byggeaktiviteten i Stockholm sat lidt på pause, hvor krigen i Ukraine, inflationen og senest renten har nedkølet såvel efterspørgsel som lysten til at investere.

Men det er kun et stilhedens forspil til et byggeboom i nærmeste fremtid. Det mener ihvertfald Konrad Szczesny, Business Development Manager for Stockholm Business Region, der er regionens officielle udviklingsselskab.

Han kunne nemlig i dag på messen Nordbygg præsentere en rapport om de planlagte investeringer i Stockholm-regionen 2024-2040. Og det er meget ambitiøse planer. Sammenlagt forventes de planlagte investeringer i byggeri og infrastruktur at nå op på 115 mia. euro, eller omkring 860 mia. kr. frem til 2040. Der er er her tale om en let stigning i investeringerne i forhold til tidligere forventninger.

70.000 flere boliger

De største investeringer forventes at blive inden for boliger med hele 59 mia. euro eller hvad der svarer til 443 mia. kr., mens investeringerne til infrastruktur forventes at blive på  18 mia. euro eller hvad der svarer til 135 mia. kr. Behovet for boliger er nemlig meget stort i Stockholm, som fortat har en meget stor tiltrækningskraft som bosted. Derfor anslåes behovet også til at være på ca. 70.000 lejligheder. Der er allerede flere planer for bydelsudviklinger og stregerne er sat. Til gengæld bider developerne og investorer ikke til endnu, fordi renten fortsat er for høj og grundet stigende byggeomkostninger og samtidig er mange boligkøbere ligeledes ramt på pengepungen efter en periode med inflation og de højere renter. Boligbyggeriet er således i øjeblikket frosset lidt til, men forventes at tø op sener på året, når renten forventes at falde.

Mangel på faglærte

-Vi forventer, at situationen vil begynde at klare op til næste år med en stigende vækst i investeringer og byggeaktivitet. Til gengæld kommer vi så muligvis til at stå overfor en ny udfordring med stor efterspørgsel efter kvalificeret arbejdskraft, fordi en fagligt kvalificerede har forladt byggebranchen gennem de sidste par år grundet afmatning, siger Konrad Szczesny.

De kommende år forventes der således at blive brug for 30-40.000 ekstra ansatte indenfor byggefagene, heraf alene godt 11.000 frem til 2035. Andre faggrupper der bliver hårdt brug for er elektrikere, transportfolk, faglørte inden for VVS, men også arkitekter og ingeniører.

-Der er således gode muligheder for at bidrage til udviklingen i Stockholm, hvis man her noget at byde ind med som entreprenør eller leverandør, siger Konrad Szczesny.