Trælasten i Aarhus klar med de første boliger

Trælasten, Aarhus' nye byområde, markerer i dag en milepæl i det omfattende projekt med 70.000 etagemeter boliger og erhvervslejemå

Trælasten, Aarhus' nye byområde, markerer i morgen en milepæl i det omfattende projekt med 70.000 etagemeter boliger og erhvervslejemål, når der holdes rejsegilde for områdets store erhvervsbyggeri Bjælkehuset og for den første boligkarré Teglgården.

37 ejerboliger i Teglgården er nu sat til salg, og efter rejsegildet holdes der åbent hus, så de mange interesserede borgere kan opleve, hvordan de op til seks etager med 243 eje- og lejeboliger er ved at tage form.

Når Teglgården står færdig til vinter 2023, vil det på afstand ligne en klassisk aarhusiansk karrébygning. Men når man kommer tættere på, vil man se, at dele af murene fra den administrationsbygning, der før lå på grunden, er bevaret – og at mursten og tegl fra det oprindelige byggeri er genbrugt.

I tråd med ambitionen for hele Trælasten bygges boliger i flere størrelser og udtryk i Teglgården. Fra 46m2 til 160m2 og fra ét til seks værelser. Nogle boliger vil have dobbelt rumhøjde i stue, spisestue og køkken, og der er leget med materialer og rå betonvægge. Målgruppen er både studerende, unge, børnefamilier, singler og 50+. Mange aktører i tæt samarbejde Vandkunsten, der står bag Teglgården, er én af de fire tegnestuer, som arbejder på at udvikle Trælasten. At valget faldt på hele fire tegnestuer – Vandkunsten, CEBRA, LOOP og BRIQ – udspringer af ønsket om at skabe dynamik i projektet og sikre, at bydelen både bliver forskelligartet og omfavnende.

Det gør også projektet komplekst, forklarer Torben Modvig, CEO, Nordstern, der er Trælastens totalentreprenør:

”Som ejendomsudvikler og totalentreprenør står man ofte over for udfordrende projekter, men Trælasten er på alle måder mere kompleks end nogen anden sag. For det første er der tale om mange kvadratmeter, høje kvalitetskrav og store bæredygtighedsambitioner. For det andet er der rigtig mange aktører. Projektet kan kun lade sig gøre, fordi vi har de dygtigste håndværkere til at udføre arbejdet, engagerede og dedikerede samarbejdspartnere og en ambitiøs bygherre i PensionDanmark.

” Marius Møller, direktør, PensionDanmark udtaler:

”Trælasten er et ambitiøst projekt, både hvad angår bæredygtighed og det at skabe en meget varieret og dynamisk bydel. Jeg glæder mig meget til at vise den første del frem i morgen. Teglgården er udført efter vores boligkoncepter for boligfællesskaber og afspejler en alsidighed i sin komplekst sammensatte og gennemtænkte facon udformet af Tegnestuen Vandkunsten. Trælasten er det andet byområde i Danmark, der har fået en DGNB plancertificering Platin. Genanvendelse er ét af projektets nøgleord, og ca. 90% af bygningselementerne fra de to byggemarkeder, der tidligere lå på den 35.000m2 store grund, genanvendes.

Foto:Kontraframe.

Således vil bl.a. gamle mursten og vinduer udgøre omkring 5% af den samlede byggemasse, når hele projektet står færdigt i 2029. Biodiversitet og naturopretning vægtes også i DGNB-regnskabet, så grønne områder er helt centrale, og da byområdet etableres på brownfield, kan naturopretning sikres, parallelt med at området bebygges og udvikles