Mineralvandsfabrik bliver transformeret

Den danske arkitekt Dorte Mandrup står bag et nyt storstilet projekt i Carlsberg Byen, der skal transformere mineralvandsfabrikken til et moderne hus

Den danske arkitekt Dorte Mandrup står bag et nyt storstilet projekt i Carlsberg Byen, der skal transformere en af områdets ikoniske, fredede bygninger fra gammelt tapperi og sodavandslager til et moderne hus med flere funktioner. Den gamle mineralvandsfabrik kommer blandt andet til at huse boliger, kontorpladser og butiksarealer.

Fra begyndelsen af 1900-tallet var det her, J.C. Jacobsens sodavand blev produceret, tappet og lagret i Carlsberg Byen. Sidenhen blev selv samme bygning til et kulturelt samlingspunkt som dansehal. I dag bærer Mineralvandsfabrikken præg af godt 80 års intenst brug, men står stadig som et flot symbol på den tid, den blev opført i. Bygningen ligger smukt med den fredede park J.C. Jacobsens Have, med de karakteristiske Hængende Haver, som baghave.

Nu bliver den fredede bygning, Mineralvandsfabrikken, transformeret til et omdrejningspunkt i bykvarteret med både detailhandel, kontorpladser og unikke boliger. Dorte Mandrup, er arkitekten bag, Hoffman er totalentreprenør på opgaven, og Sweco varetager ingeniøropgaven. Centralt far den gennemgribende transformation bliver at bevare den kvalitet og kulturarv, der ligger i Mineralvandsfabrikken, som i mange af Carlsberg Byens andre gamle bygninger, men i en ny fortolkning. Dorte Mandrup siger om det nye projekt:

-Det interessante ved Carlsberg Byen er, at der er blevet lagt stor vægt på kunst og arkitektur - og det er jo ret usædvanligt i et fabriksområde. Når man går en tur i området, går man blandt bygninger, der har en utrolig høj kvalitet og arkitektonisk overskud. Som arkitekt er det et ret fantastisk udgangspunkt og ikke mindst reference, når man skal tilføre noget nyt, siger Dorte Mandrup.

-Tag Elefantporten i Carlsberg Byen - den er et eksempel på noget, der ikke nødvendigvis har en praktisk funktion - den er der fordi, den er smuk og tilfører en æstetisk kvalitet. I den nye bygning, vi har tegnet, har vi arbejdet meget med at behandle alle detaljer med det samme overskud. Vi har forsøgt at tilføje en arkitektonisk rigdom og en generøsitet til bygningerne, der matcher kvarteret. Og det er vel at mærke en generøsitet, som ikke nødvendigvis er lig med tårnhøje budgetter, men som skabes ved at være ekstra omhyggelig i sin tilgang, fortæller hun.

Mineralvandsfabrikken står i dag som et symbol på den danske industrihistorie, og det er også derfor, at bygningen i dag er fredet, fortæller Carlsberg Byens administrerende direktør:

-Mineralvandsfabrikken giver, sammen med de øvrige fredede bygninger, Carlsberg Byen en medfødt patina og fastholder et stykke stolt, dansk industrihistorie i den blivende by. Alle øvrige byggerier, der opføres, skal arkitektonisk læne sig op ad denne kulturarv, og på den måde kommer de fredede bygninger til at bestemme udtrykket for hele kvarteret, siger Jens Nyhus, adm. direktør for Carlsberg Byen.

Dorte Mandrup skal både stå for at transformere den nuværende Mineralvandsfabrik samt opføre en ny bygning, Mineralvandshuset, i forlængelse af Mineralvandsfabrikken. I alt bliver der skabt 5.540 kvadratmeter kontorplads, 4.455 kvadratmeter butiksareal og i alt 50 nye boliger.