Dansk arkitekt bag mega shoppingcenter i Indien

Upton-Hansen Architects står bag et nyt bygningskompleks i byen Gurgaon i Indien på hele 84.000 kvm

Dansk arkitekt bag eksklusivt indisk shoppingcenter .Tegnestuen har igennem de sidste fem år udviklet over ti tårnhuse i området og det sidste skud på stammen bliver et luksusbyggeri, med både shoppingfaciliteter og beboelse i to tårnhuse, som både i overført betydning og helt bogstaveligt ligger langt væk fra den danske byggekultur.

Byen Gurgaon, der ligger 30 kilometer sydvest for New Delhi, er i disse år i rivende udvikling, fordi den gennem massiv urbanisering er blevet det førende finansielle centrum i området. Upton-Hansen Architects, med danskeres Jonas Upton-Hansen i spidsen, tager del i denne udvikling med shoppingcenteret Elan Miracle, der bliver noget lidt udover det sædvanlige. Byggeriet på 84.000 kvm vil, når det står færdigt, består af to tårnhuse med henholdsvis hotel og boliger samt et eksklusivt 5-etagers indkøbscenter, der vil danne rammen for både butikker, food court, biografer og kontorer.

- I Indien skal man råbe højt, og der er farver og pang på. Som arkitektuddannet i Vesten er det en spændende udfordring, da det er en anden æstetik, end man forventer i amerikanske og især europæiske byggeprojekter. Gennem vores mange projekter i Indien har vi efterhånden opbygget en solid erfaring med den type lidt vildere luksusbyggerier, og de har også lært os noget vigtigt, fortæller Jonas Upton-Hansen og fortsætter:

- Hvis du vil lykkes med byggerier af en lidt større skala, især tårnhuse til beboelse, er det altafgørende, at du formår at tænke i unikke, eksklusive elementer, der giver byggeriet det særegne udtryk, som folk identificerer sig med og er villige til at betale ekstra for. Netop det er noget, som man har svært ved i Danmark, hvor man måske mangler modet til at tænke i de baner.

Byggeriet, Elan Miracle, vil således ud over eksklusive butikker indeholde en række designelementer, der skal gøre shoppingoplevelsen særligt fornøjelig. Eksempelvis har Upton-Hansen Architects taget højde for det varme klima og integreret landskabselementer i designet for at sikre de mest indbydende opholdsarealer med skygge, ventilation og visuelle elementer. Som en del af det 5-etagers store atrium er der desuden indtænkt en række sunkne haver, der skal give byggeriet et landskabspræg og danne et fokuspunkt i byggeriet. Sammen med vandelementer giver træer her mulighed for skygge og afkøling.

Taget på shoppingcenteret vil komme til at fungere som opholdsareal for både hotel og boliger og byde på både et grønt område og infinity pool. Elementer som i følge den danske arkitekt Jonas Upton-Hansen, skaber den identitet som er vigtig, hvis man vil have succes med det efterfølgende salg.