Hjørring Rådhus i kæmpe MgO-renovering

På Hjørring Rådhus blev der opsat ca. 8.000 kvm MgO-plader - og har netop været igennem en omfattende renovering med bl.a. vindspærreudskiftning.

Hjørring Rådhus blev hårdt ramt af fugtskader forårsaget af MgO-plader og er derfor netop blevet renoveret. Entreprenøren Færch & Co. var ikke i tvivl om, at de opfugtede vindspærreplader skulle udskiftes med fermacell Powerpanel H2O plader, sklriver Fermacell i en meddelelse.

I alt er der ifølge Byggeskadefonden opsat omkring 275.000 m2 MgO-plader som vindspærreplader i almene renoveringer og nybyggerier siden 2010. På Hjørring Rådhus blev der opsat ca. 8000 m2, og bygningen blev hårdt ramt af skader som følge af pladernes opfugtning. Derfor har rådhuset netop været igennem en omfattende renovering med bl.a. vindspærreudskiftning.

Her valgte underentreprenøren Færch & Co., der har afdelinger i både Aalborg og Aarhus, fra starten at arbejde med de alsidige fermacell Powerpanel H2O plader som ny vindspærreløsning.

Firmaet har derudover bl.a. benyttet fermacell AESTUVER brandbeskyttelsesplader til inddækning af stålsøjler og bjælker samt fermacell ACOUSTIC akustikplader til at skabe lydabsorberende overflader i bygningens nederste etager. Endelig er de indvendige vægge opbygget med fermacell Stålprofiler og fermacell Fibergips. Byggeleder Henning Olesen fortæller:

- fermacell Powerpanel H2O er veldokumenteret langtidsholdbare i det nordiske klima, og de kan fx tåle at stå utildækkede i op til et halvt år på byggepladsen uden risiko for efterfølgende fugtproblemer. Men først og fremmest er pladerne ergonomiske og effektive at arbejde med. Det har gjort det lettere for os at komme i mål til aftalt tid og med den rette kvalitet.

Pladerne er således leveret direkte på byggepladsen til Færch & Co.s håndværkere i formatet 12,5 x 900 x 1200 mm. Samtidig vejer hver plade blot omkring 14 kg, og det betyder, at pladerne nemt kan håndteres af en enkelt person uden behov for tilskæring.

- Det sparer ikke mindst værdifulde ressourcer og øger sikkerheden, når håndværkerne primært arbejder på stillads med relativt begrænset plads, sådan som vi har gjort på Hjørring Rådhus, understreger Henning Olesen.

Udover anvendelsen som vindspærreplader egner fermacell Powerpanel H2O sig som pudsbærende plader på ventilerede facader samt vådrumsplader. Det skyldes, at de uorganiske, cementbaserede letbetonplader er fremstillet i sandwichstruktur med armering på begge sider under dæklagene i form af alkaliresistent glasfibervæv.

Foto: Fermacells Powerpanel H2O plader er blevet anvendt som ny vindspærreløsning på Hjørring Rådhus.