Farvespil på toppen

Flere hospitaler vælger grønne tage, der kan opsuge regnvand og reducere nedløbet fra tagflader. Og så giver det et æstetisk udtryk
Tekst: 

På 3. sal på Vejle Sygehus, Sygehus Lillebælt, kan personalet få sulten stillet i deres kantine. De kan i godt vejr ikke alene nyde maden ude på en tagterrasse, de kan også nyde udsigten. Og faktisk behøver de ikke kigge så langt, for tagterrassen er omgivet af taget over 2. sal. Et tag, der for nyligt blev til et såkaldt grønt tag fra Nature Impact Roof. Det er et tag, hvor man langt hen ad vejen selv kan sammensætte farvepaletten fra første dag og mikse det med sedum, græsser og stauder. I Vejle har man valgt en standardløsning med 14 forskellige arter sedum.

Taget er leveret af Phønix Tag Materialer, og sælger Kim B. Kris­tensen fortæller, at man også har afgivet tilbud på et grønt tag til sygehusets nye MR-scannerum. Her bliver taget en fryd for øjet for patienter indlagt på etager over scannerummet.

Også Ny Psykiatrisk Afdeling i Vejle har fået et 8.000 kvm grønt tag.

– Grønne tage har jo helt klart en dobbeltfunktion. I København er det jo skrevet ind i lokalplan­erne, at der skal grønne tage på nybyggeri af en vis størrelse, fordi mængden af regnvand netop her har skabt problemer i forhold til kloaksystemerne, der ikke har kunnet optage mængderne. Et grønt tag kan suge 25 liter pr. kvm – samtidig med at det er æstetisk smukt at se på. Det er jo et kæmpe plus, lyder der fra Kim B. Kristensen.

Han tipper på, at det stadig overvejende er tagenes sugeevne, der gør dem populære, frem for æstetikken.

– Mange er jo bange for ikke at få noget umiddelbart målbart for pengene, siger han.

Bæredygtigt

Grønne tage kan reducere nedløb­et fra tagflader med over 50 pct. Derfor er det billigere at etablere grønne tage frem for at udbygge eksisterende kloaksystemer. En løsning, der anses som værende bæredygtig. Og da mange byggerier bygges med niveauer og ikke bare med et enkelt tag, er det blevet mere brugt at benytte sig af de grønne tagløsninger.

– Mit indtryk er, at når vi taler om bæredygtighed, så taler vi i dag også om social bæredygtighed. Altså, at patienter har noget grønt at se på, og at de kan følge årets gang, da tagenes beplantning skifter udseende med årstid­erne. Tagenes liv har også helende effekt, fortæller Dorthe L. Hartung, projektchef hos Phønix Tag Materialer.

I fremtidens design af sygehuse er der større fokus på velbefindende gennem f.eks. enestuer, udsigt til grønt, udsmykning og oplevelse af hjemlighed generelt. Det gøres ikke bare for pænhedens skyld, men med udgangspunkt i, at omgivelserne kan være terapeutisk understøttende for patienternes helbredelse.

– Kigger man tilbage, er det ofte noget, der er blevet sparet væk. Men nu ønsker mange bygherrer det. Der er sket en kæmpe udvikling. Og det skal naturligvis også ses i forhold til de store mængder regnvand, som kloaksystemerne ikke kan håndtere. Mængder, vi kommer til at se mere til. Og her kan tagene ikke alene opsuge en del af vandet, de kan også være med til at forsinke nedløbene, siger Dorthe L. Hartung.

Dog bliver sparekniven stadig fundet frem, senest på Nyt Psykiatrisk Sygehus i Aabenraa, hvor de grønne tage blev valgt fra, trods byggeriets fokus på social bæredygtighed og miljøtiltag.

Om Nature Impact Roof

Nature Impact® Roof, der forhandles af Phønix Tag Materialer A/S, er en ny generation af grønne tage, udviklet i samarbejde med førende specialister inden for tagdækning, afløbsteknik, statik og brand til både den offentlige og private sektor.

Taget er fremstillet af moduler, i en specialformet plasticbakke med dræn, et miks af sedumplanter i et vækstmedie af lavasten – et vækstmedie, hvoraf kun 8 pct. er organisk materiale.

Billede: Flere hospitaler vælger grønne tage, der skifter udseende med årstiderne, i stil med dette tag, der er fra Aalborg Universitet i Esbjerg, hvor en tagterrasse er monteret med grønt. Foto: Phønix Tag Materialer.