Mr. Cradle-to-Cradle indtager på Building Green

Årets Building Green sætter fuldt fokus på genanvendelse med en af Cradle-to-Cradle-tankegangens grundlæggere, prof. dr. Michael Braungart.

Årets Building Green sætter fuldt fokus på genanvendelse med en af Cradle-to-Cradle-tankegangens grundlæggere, prof. dr. Michael Braungart. Han vil tale om innovation med afsæt i opfattelsen af byggematerialer som integrerede dele af biologiske og teknologiske kredsløb, der designes til aktivt at forbedre biodiversitet, luft- og vandkvalitet, samtidig med at de leverer plus på energikontoen.

Behovet for øget genanvendelse af byggematerialer udgør en af byggeriets største udfordringer i de kommende år. Det understreges ikke mindst på årets Building Green, der finder sted 2.-3. november i Forum i København.

Her indtages hovedscenen af prof. dr. Michael Braungart, som i starten af 00’erne var en af grundlæggerne af Cradle-to-Cradle-tankegangen. Som designstrategi handler Cradle-to-Cradle om at se materialerne som led i et kontinuerligt, naturligt kredsløb, der fortsætter, også efter at de har udtjent deres oprindelige formål. Det betyder bl.a., at affald og spild forvandles til ressourcer for nye generationer af materialer og produkter i en cirkulær økonomi. 

På den måde kan implementering af Cradle-to-Cradle bidrage til at sænke byggeriets ressourceforbrug og samtidig være med til at øge branchens positive miljømæssige fodaftryk.

Tænk på bygningen som et træ


Michael Braungarts oplæg handler således om perspektiverne i Cradle-to-Cradle for byggeriet nu og i fremtiden. Det handler om at se på ’bygningen som et træ og byen som en skov’, som titlen på oplægget poetisk udtrykker det.

- Tænk på en bygning som et træ. En bygning, der renser vandet og luften, skaber ilt samt genererer gødning og næring. Mange af træets positive og nyttige karakteristika kan overføres til bygningers design og dermed øge livskvaliteten for mennesker såvel som miljø. Med denne tilgang er vi i stand til at omdanne nutidens universelle arkitektur til en langt højere bygningskvalitet og således glædes ved det positive fodaftryk, vi som mennesker efterlader, udtaler han.    

Oplægget tager bl.a. udgangspunkt i Michael Braungarts aktuelle udstilling sammen med organisationen EPEA på dette års 15th Annual Architecture Exhibition i Venedig, der løber fra 28. maj til 27. november.   

Politikere, administration og erhverv skal spille sammen

I Danmark har byggeriet allerede taget et væsentligt konkret skridt mod større genanvendelse og øget implementering af bl.a. Cradle-to-Cradle med etableringen af Videncenter for Håndtering og Genanvendelse af Byggeaffald (VHGB), der så dagens lys tidligere i år. Det mener miljøkonsulent Simon Stig Gylling fra Dansk Byggeri, som også er blandt talerne på årets Building Green:

- Byggeriet har allerede vist vejen ved at etablere VHGB, idet cirkulær økonomi starter med, at der er styr på affaldsmængderne. Vi er nødt til at gå konkret til opgaven og sætte handling bag de mange fine målsætninger, siger han og fortsætter:

- Realisering af tankerne om bæredygtigt byggeri og cirkulær økonomi kræver, at love og regler ses efter i sømmene, så de ikke står i vejen for at realisere målsætningerne. Her er en ikke uvæsentlig opgave, som kræver, at politikere, centraladministration og erhvervet spiller sammen.