Hvor er den digitale arkitekt?

Funktionerne i en bygning indgår nu mere end nogensinde i digitale netværk – men der er et missing link i rådgivningen, mener Morten Boelskifte, projektdesigner fra Audio-Visuelt Centrum A/S

Funktionerne i en bygning indgår nu mere end nogensinde på og i netværket. Vi står ved begyndelsen af den fjerde industrielle revolution, Internet of Things (IoT). Det giver nogle helt nye muligheder for at udvikle, men der er en manglende rådgivning og viden derom, mener Morten Boelskifte fra Audio-Visuelt Centrum A/S.

– I dag oplever vi, at funktionerne i en bygning skal forbindes med netværk, men det er også ofte således, at det ikke er helt gennemtænkt fra starten. Der er styr på byggeelementerne, der er styr på materialerne, og der er styr på selve designet og arkitekturen. Man er også god til at designe netværk – CTS, strøm, belysning, ADK, ABA og AV m.v. – men overblikket på tværs mangler. Hver del er opbygget som autonome søjler. Bygningens digitale indre funktioner er ikke fulgt med, siger Morten Boelskifte, projektdesigner hos Audio-Visuelt Centrum A/S, og fortsætter:

– Som jeg ser det, ligger nogle af de fremtidige udfordringer i udviklingen af det indre i bygningen, når det gælder om at få installationer, it og AV til at spille sammen fra start. AV er ikke it, men it kommer til at indeholde mere og mere AV. Området bliver mere og mere kompliceret og kræver, at vi gennemtænker det på tværs allerede fra begyndelsen af projektet, mener Morten Boelskifte.

Foto: – Hvem tager hånd om rådgivningen, når det gælder spørgsmålet om, hvordan husets digitale indre skal fungere? Hvor er den digitale arkitekt i dag? spørger Morten Boelskifte, projektdesigner hos Audio-Visuelt Centrum A/S.

Adfærdsstyret byggeri

– Måske det også kræver, at man opfatter bygningen på en ny måde, nemlig ikke som en bygning, som brugere flytter ind i og så finder sig til rette – men omvendt: Bygninger, der er indrettet efter brugernes behov og adfærd, så man får fleksible og flytbare rum og enheder, der tilpasses ændrede og varierede behov – det er i hvert fald sådan, som vi ser udviklingen. Men hvem tager hånd om denne udvikling, når det gælder rådgivningen om, hvordan husets digitale indre skal fungere? Hvem fortæller, hvordan der skal samles op på big data, og hvem tager sig af optimeringen? Denne opgave slutter ikke ved afleveringen – det bliver en driftsopgave, efter at bygningen er færdig, og derfor er det vitalt for resultatet, at man får den rette rådgiver på banen fra starten, så der kan sættes meget vigtige og klare guidelines op for det, vi kan kalde “den digitale arkitektur”, fremhæver Morten Boelskifte.

– Sagen er blot, at denne rådgivning, med den nødvendige kompetence, oftest ikke er til stede i projekterne i dag. Argumentet for ikke at kaste sig ud i den digitale arkitektur er som oftest, at det er for dyrt, mangler stabilitet og sikkerhed – man lider ganske enkelt af berøringsangst. Der er brug for visioner, der angiver perspektiverne og standarderne for styring og kontrol af bygningerne, og lokalerne i en bygning, med “smart teknologi”. Kunne det i stedet tænkes, at dem, der forstår at designe den digitale arkitektur, faktisk ville kunne simplificere byggeriet?

Foto: Hos armaturproducenten Vola A/S i Horsens har AVC også arbejdet en del med effektiv indretning af mødelokaler og AV-udstyr.

Gøre brug af de big data, som huset og brugerne afleverer for netop at optimere brugeroplevelsen og gøre bygningen mere grøn og klimavenlig – samt ikke mindst at effektivisere på en sådan måde, at der kan spares penge og ressourcer. En bygning burde, i vores øjne, reagere i henhold til brugerens adfærd, melde tilbage med brugbar info, der kan hjælpe med at guide brugeren samt give administrerende mulighed for at optimere, således at man kan udvikle og tilpasse alt efter behov, siger Morten Boelskifte og tilføjer:

Ansvar for det intelligente hus

– Vi er blot i opstartsfasen af en æra, hvor internettet kommer til at indgå i stort set alt. AV bliver en naturlig del af styringen og kontrollen af de enkelte rum i en bygning med smart teknologi, hvori indgår f.eks. brandvarsling såvel som videokonference m.v. Der skal arbejdes på at optimere brugerens tid på bedst mulig måde og samtidig optimere og effektivisere brugen af bygningens ressourcer, således at en økonomisk og miljømæssig gevinst opnås på sigt. Vi ved som rådgiver, at det er vitalt for udviklingen at være innovativ, proaktiv, visionær – at kunne se langt frem uden at miste det forkromede overblik og at kunne gøre det allerede fra dag ét. Spørgsmålet forbliver, om man er villig og parat til at gå det ekstra skridt for at kunne skabe rammerne for det intelligente hus og kontor – være én af de visionære, der tager den digitale arkitekt med i projektet fra starten for derefter at høste gevinsten af en bygning med evig mulighed for udvikling og tilpasning, siger Morten Boelskifte.

Topfoto: Audio-Visuelt Centrum A/S har bl.a. arbejdet med optimering af møderum og AV på Energinet.