Ny bæredygtig sauna på Helgoland

Den nye sauna til vinterbadeforeningen Det Kolde Gys på Badeanstalten Helgoland, Amager, er netop åbnet. Saunaen er tegnet af H+ARKITEKTER

På Helgoland står nu en ny sauna. Saunaen har plads til 50 badegæster og er bygget med respekt for de omkringliggende bygninger i 100% miljørigtige materialer. Træhuset er malet med linolie i badeklubbens gennemgående turkise farve og falder naturligt ind i omgivelserne. Facaden mod syd åbner huset op og giver en fornemmelse af direkte kontakt med havet og naturen omkring.

Saunaens indre består af en gennemgående træbænk, der bugter og bølger sig igennem rummet, kravler op ad bagvæggen og ender i et rundet, nedhængt loft. Fra bænken er der fuldt udsyn over Øresund.

Bænken er udført med slanke askelister, der er dampbøjet og monteret efter et grundigt vandbad. Bænkens sæder bølger frem og tilbage gennem rummet, og formen, der svinger med radier på mellem 2 og 9 meter, giver badegæsterne mulighed for både at synke ind i eget selskab og samles i små fællesskaber.

Arkitekt og partner i H+ARKITEKTER Ann-Helene Kappel Nilsson:

- Det har været vigtigt for os at skabe en sauna, hvor kroppen føler sig tilpas, og hvor der er plads til både fællesskab og fordybelse. Den mulighed giver den bølgende form i modsætning til en traditionel lige saunabænk. Inspirationen har vi fundet i havet, som vi har trukket helt ind i bygningen som den bølgende form, der smyger sig om kroppen og rummet. Samtidig har vi åbnet facaden mod syd, så man har en fornemmelse af direkte kontakt med Øresund.

Rummet er konstrueret som oldgammelt bådebyggeri med buede træspanter uden synlige samlinger, skruer og teknik. Ventilation og belysningsarmaturer er skjult bag ved bænken og loftet.

Formand i Det Kolde Gys Kirsten Monrad Jensen:

- Saunaen er fantastisk at sidde i. Varmen er helt rigtig og følelsen af at sidde så tæt ved vandet er vidunderlig. For os har det været afgørende at få en sauna, der er smuk både i sin helhed og i detaljen. Samtidig har vi lagt vægt på, at den skulle være bæredygtig og bygges i nordiske materialer. Det er præcis, hvad vi har fået med den nye fællessauna.

Saunaen er bygget efter det finske saunaprincip, hvor varmen ovenfra mødes med luften fra ovnene og ventileres rundt i rummet. På den måde kan varmen smyge sig rundt i hele rummet og sikre en lige varmefordeling overalt. Saunaen er energioptimeret med effektiv isolering og genanvendelse af varmen, så energiforbruget reduceres mest muligt.

Fællessaunaen blev indviet søndag den 8. november 2015.

 

Om H+ARKITEKTER

H+ARKITEKTER er en københavnsk tegnestue etableret i 1986. Tegnestuen beskæftiger i dag omkring 35 medarbejdere, og arbejderne spænder vidt. Fra opgaver som den nye fællessauna på Helgoland, nybyggerierne Vestegnen HF & VUC og Slagelse Sportscollege til store byggelederopgaver på Mærsk Bygningen, PANUM, og Herlev Hospital.