Værdibaseret renovering af almene boliger

For at styrke tegnestuens viden om bygningsarv og bygningskultur i forbindelse renoveringsprojekter har JJW Arkitekter ansat en ErhvervsPhD-kandidat

Over hele landet står de almene boliger som det fysiske resultat af et samfundsideal om lighed og gode boliger til alle. Men selv de fineste almene bebyggelser er udfordrede af eksempelvis ændrede komfort- og boligidealer, sociale problemer, slid eller ændringer i det omkringliggende kvarter. Potentialerne og udfordringerne er mange, og udgifterne til renoveringen af de almene boliger forventes at løbe op i ca. 169 mia. kr. I forsøget på at sikre gode lejeboliger er det afgørende, at man tager hensyn til den bygningskulturelle arv – ikke mindst fordi en stor del af de almene bebyggelser repræsenterer en væsentlig del af vores nære samfundshistorie: udviklingen af den danske velfærdsstat.

Forskningsbaseret grundlag for renovering

Hos JJW Arkitekter fokuserer man på samspillet mellem tid, økonomi og arkitektonisk kvalitet i alle opgaver. I renoveringsprojekter indebærer arkitektonisk kvalitet blandt andet, at der skal tages hensyn til de almene boligers bygningskulturelle værdier. Da tegnestuen løbende arbejder med renoveringspro­jekter, har de ansat Sidse Martens Gudmand-Høyer som ErhvervsPhD-kandidat. I de kommende år skal hun forske i ”Værdibaseret udvikling af Danmarks almene boliger”. Projektet er et samarbejde mellem Landsbyggefonden, JJW arkitekter og Arkitektskolen Aarhus og målet er at kvalificere praksisnære og værdibaserede strategier for de kommende års omfattende renoveringsindsatser indenfor den almene sektor.

Ole Hornbek er partner og leder af By & Bolig hos JJW Arkitekter. Han forklarer ansættelsen med, at tegnestuen ser en klar sammenhæng mellem projektets indhold og de opgaver tegnestuen arbejder med.

- Vi ønsker at være den nysgerrige i klassen. Derfor engagerer vi os løbende i projekter, der kan gøre os klogere og styrke vores kompetencer. Gennem de seneste tre årtier har vi gennemført mange renoveringsopgaver, og vi ser en oplagt synergi mellem Sidse Martens Gudmand-Høyers forskningsprojekt og de opgaver, vi står overfor i det daglige.

Fremtidssikring af Stadionkvarteret

Lige nu står Ole Hornbek i spidsen for renoveringen af Stadionkvarteret, der er et af landets største igangværende renoveringsprojekter. Stadionkvarteret i Glostrup består af 1.235 almene boliger opført i perioden 1955 – 1966 efter datidens idealer om en god bolig. JJW Arkitekter har i samarbejde med Lemming & Eriksson udarbejdet helheds- og renoveringsplan for bebyggelsen og Enemærke & Petersen er entreprenør, mens Glostrup Boligselskab er bygherre på projektet. Landsbyggefonden yder støtte til projektet.

- Overordnet set handler det om fremtidssikre Stadionkvarteret så boligerne på en og samme tid er robuste og lever op til nutidens krav om boligkomfort. Men boligerne skal ligeledes være i stand til at håndtere ændringer i folks boligønsker med mere, fortæller Ole Hornbek.

Boligerne er inddelt i tre overordnede kategorier: 665 moderniserings­boliger får renoveret badeværelser, 104 boliger bliver lagt sammen og får nyt køkken samt bad, mens 30 procent af boligerne bliver tilgængelighedsboliger, der ombygges med nye køkkener og bad. Alle boligerne indrettes med fokus på tilgængelighed, samt at få udviklet attraktive boliger for unge, ældre og børnefamilier med mere. 
 

Der er mange bolde at holde i luften på et så stort renoveringsprojekt, men fra starten har det været et mål at sikre, at alle tiltag koordineres så det bliver et miljømæssigt, økonomisk og socialt bæredygtigt projekt.

- For at nå i mål er det afgørende med et godt samarbejde med bygherre, entreprenører og andre rådgivere, ligesom brugerinddragelse sikrer beboerne ejerskab til projektet, understreger Ole Hornbek.

 

Tæt samspil mellem teori og praksis

Tidsmæssigt er der fin sammenhæng mellem Sidse Martens Gudmand-Høyers forskningsprojekt og JJW arkitekters engagement på Stadionkvarteret. Sidse Martens Gudmand-Høyer forklarer:

- Et vellykket renoveringsprojekt er baseret på den rettidige, kritiske vurdering af, hvornår man skal genskabe, udskifte eller tilføje bygningsdele samt en nøje afvejning og sammenholdelse af, hvad der er muligt økonomisk og tidsmæssigt. At forholde sig kritisk til eksisterende bebyggelsers kvaliteter og udfordringer udgør derfor grundlaget for alt renoverings- og transformationsarbejde. At arbejde i den almene sektor stiller yderligere krav til en helhedsorienteret indsats. Jeg ser frem til at afdække og udvikle strategier for fremtidige værdibaserede renoveringsprojekter.” Sidse Martens Gudmand-Høyer gennemfører sin erhvervsPhD i perioden 2015- 2018, mens renoveringen af Stadionkvarteret forventes afsluttet oktober 2019.  

Fakta


Stadionkvarteret
Renovering af Stadionkvarterets 1.235 boliger er fordelt på 6 etaper. Arbejdet på 1. etape er indledt august 2015, mens 6. og sidste etape forventes afsluttet oktober 2019. Boligerne får renoveret facader, får nye vinduer, altaner, hoveddøre, badeværelser og ventilation. Derudover får en del af lejlighederne nye køkkener, mens en del af de mindre lejligheder bliver lagt sammen. De involverede parter er:

Bygherre: Glostrup Boligselskab

Totalrådgiver: JJW Arkitekter
Ingeniør: Lemming & Eriksson
Hovedentreprenør: Enemærke & Petersen 
Bygherrerådgiver: Kuben Management A/S

ErhvervsPhd

En ErhvervsPhD er et særligt, virksomhedsrettet ph.d.-projekt. Forskningsprojektet og forskeruddannelsen gennemføres i et samarbejde mellem en privat virksomhed, en ErhvervsPhD-kandidat og et universitet. "Værdibaseret udvikling af Danmarks almene boliger" er forankret hos Landsbyggefonden, Arkitektskolen i Aarhus og JJW Arkitekter, der er værtsvirksomhed. ErhvervsPhD-kandidat Sidse Martens Gudmand-Høyer er uddannet Cand. Arch. i 2004 fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering. Projektet gennemføres i perioden 2015- 2018.  

Foto: Sidse Martens Gudmand-Høyer er ansat som ErhvervsPhD-kandidat hos JJW Arkitekter – her sammen med Ole Hornbek, partner og leder af By & Bolig hos JJW Arkitekter.