Færre kilo beton skåner gamle bjælker

En ny dobbeltmembran-løsning og brug af markant mindre beton gør livet sikkert når overboen skal have nyt badeværelse med støbt betongulv i en ejendom med træbjælkelag

Flere ældre ejendomme har for svage etageadskillelser til at bære en tung konstruktion med støbt betongulv. Hvis bjælkelagets bæreevne overbelastes, kan det få alvorlige følger.

En ny og bedre dobbeltmembranløsning til vådrum i ældre ejendomme har imidlertid nu set dagens lys. Princippet i dobbeltmembranløsningen er at skabe et ”kar” i vinyl, membran eller EPDM-dug, som bund for selve vådrumskernen. Oven i dette kar udstøbes et cirka 30 mm tyndt fiberarmeret udstøbningslag, som kan optage bevægelser, der kan opstå i den underliggende konstruktion. Herpå monteres en traditionel membran og klinkebelægning. Løsningen forudsætter, at der udføres et dobbelt afløb for at kunne opfange vand i tilfælde af svigt i den øvre membran.

Løsning testet

Dobbeltmembranløsningen har krævet en helt ny afløbstype som SBi har blåstemplet.

Konstruktionen er testet i et forsøg i en ældre ejendom i Valby ved København. Arbejdet er filmet, og i en filmserie i ni dele kan du se hvordan opbygningen foregik, og hvordan forsøgselementet med indstøbning af måleinstrumenter foregik.

Det har været spændende at få udviklet denne nye konstruktionstype, som vi håber på, at branchen tager godt imod. Den vil kunne spare samfundet for skadessager i ældre ejendomme, forudsiger udviklingschef Søren Meyer, Grundejernes Investeringsfond.

For at afklare om en given konstruktion er stærk nok til en tung løsning, skal man få udført en kvalificeret førregistrering, som kan danne grundlag for beslutningen.

Projektet er gennemført af BvB og GI i samarbejde med Københavns Kommune, ingeniørfirmaet Gaihede og SBI.

Af Bo Bjerre Hansen, Grundejernes Investeringsfond

 

Få indblik her

Du kan se filmklip om projektet på godevaadrum.dk og youtube.com/ejendomsviden. dk.

Der er også udkommet en ny gratis publikation med illustrerede beskrivelser af en række vådrumsopbygninger.

På godevådrum.dk finder du desuden tegninger og 3 D illustrationer, som viser opbygninger samt en konfigurator, som du kan bygge virtuelle vådrum med.