Bilfabrik bag verdens største byggeri

Elbil-producenten Tesla er igang med at opføre batterifabrik på en mio. kvm midt i Nevadas ørken til en pris af 30 mia. kr.

Verdens største igangværende fabriksbyggeri. En batterifabrik. Producenten af elbiler, Tesla, ifærd med at opføre kæmpefabrik midt i ørkenen i byen Sparks i Nevada. Fabrikken skal realisere Tesla´s vision om at kunne producere op til 500.000 elektriske biler om året i anden halvdel af dette århundrede - hertil skal bruges millioner af højeffektive batterier.

Når fabrikken står færdig vil den fylde lige under en million kvadratmeter og blive en af verdens største bygninger. Måske den største? Første spadestik blev foretaget i juni 2014 og allerede fra 2017 vil fabrikken begynde at producere batterier og opnå fuld produktionskapacitet i 2020 i samarbejde med Panasonic og andre partnere. Til den tid vil fabrikken producere flere lithium-ion-batterier årligt, end der blev produceret på verdensplan i 2013.
Det bliver ikke kun nye batterier, der skal produceres på fabrikken. Den skal også kunne genanvende brugte batterier, så materialerne kan indgå i nye batterier.
Batterierne skal ikke kun bruges til elbiler. Tesla er også involveret i solcelleproduktion og i USA er det attraktivt at lagre sin solcellestrøm lokalt. Især i Californien, hvor sommeren ofte kan give store problemer for forsyningsnettet på grund af et enormt forbrug af aircondition. Derfor køber folk batterisystemer i kombination med solceller for at slippe for ubehagelige strømafbrydelser og høje sommerpriser på el.

Tesla og partnere vil investere omkring fem milliarder dollars eller knap 30 mia. danske kroner i byggeriet.

Se evt. flere billeder på vor facebook-side: