De danske tømrervirksomheder stormer frem

Andelen af konkurstruede firmaer er på det laveste niveau, der længe er set, viser en ny analyse foretaget af Dansk Byggeri og Deloitte

 

De danske tømrerfirmaer har det rigtig godt. Ikke blot er de bedst til at tjene penge i hele bygge- og anlægsbranchen. Andelen af konkurstruede firmaer er også på det laveste niveau, der længe er set. Det viser en ny analyse foretaget af Dansk Byggeri og Deloitte.

- Tømrerbranchen befinder sig på et betydeligt højere niveau end i de foregående år. Væksten i resultat pr. ansat steg i 2014 med hele 50 pct. i forhold til 2013. Den positive udvikling skyldes blandt andet BoligJobordningen og reparation af stormskader, der sammenlagt har givet ekstra aktivitet og formentlig også bedre indtjening, siger partner i Deloitte Thomas Frommelt.

Ud over resultatet pr. ansat er tømrerfirmaerne også blevet dygtigere til at tjene penge på deres investeringer.

- Ser vi på 2013-regnskaberne, var det gennemsnitlige afkast for tømrerbranchen 20 pct. I 2014 steg det tal til 28 pct., hvilket er betydeligt højere end i resten af bygge- og anlægsbranchen. En del af forklaringen er, at tømrerbranchen i fremgangstider er mindre afhængig af store investeringer i forhold til virksomheder, der eksempelvis beskæftiger sig med større anlægsopgaver, siger Thomas Frommelt.

Tømrervirksomhederne har også fået større ro på den finansielle front end tidligere, siger Thomas Frommelt:

- Over en bred kam er likviditetsgraden steget kraftigt i branchen, mens tilsvarende færre virksomheder oplever et økonomisk pres. Kun 10 pct. af tømrervirksomhederne befinder sig nu i risikozonen for at gå konkurs mod hele 17 pct. i 2013, siger han.

Specielt de mindre tømrervirksomheder med 5-10 ansatte har øget indtjeningen markant. I 2014 tjente de 61.000 kr. pr. ansat mod kun 35.000 kr. i 2013, en stigning på hele 74 pct.

 

Om analysen:

Analysen af den danske bygge- og anlægsbranche udarbejdes årligt af Deloitte og Dansk Byggeri. Analysen omfatter de udførende byggevirksomheder, dvs. tømrere, murere, malere og entreprenører. Den bygger på regnskabstal fra i alt 2.253 virksomheder.